Банкеръ Weekly

Общество и политика

БСП ПЛЕТЕ ПОЗНАТА КОШНИЦА

За пореден път, в началото на новия политически сезон, ръководството на БСП обяви, че подготвя управленска програма. През последните години стратезите на Позитано 20 разработиха един куп платформи за управление. Най-завършената от тях, поне на теория, беше приета на конгреса на соцпартията през май 2000 година.
Другите партии от Новата левица - БСДП, ОБТ и ПД Социалдемократи, също твърдят, че имат набор от управленски стратегии с качествени предложения за излизане на страната от кризата. А след като започна реализирането на проекта Нова левица, 18 работни групи от експерти впрегнаха усилия за разработването на отделни аспекти от управленската програма.
Слуховете около разпределянето на депутатски и министерски постове през миналата година изместиха в публичното пространство същностния дебат за това, какво реално предлагат левите на обществото. Съдържанието на проекта Нова левица така и не стана ясно, въпреки че формално партийните лидери през цялото време се опитваха да акцентират точно върху него. Левицата трябва първо да изработи управленска стратегия, около която да се обедини, и чак след това да се разпределят постове и кресла, твърдят отляво. Само че едва ли е тайна за някого, че обикновено се действа по обратната схема.
Основната причина за подмяната на дебата е друга - все по-очевидно е, че Новата левица не предлага нищо същностно различно от сегашното управление нито във вътрешен, нито във външнополитически план. Големият проблем на опозицията е невъзможността й да даде алтернатива. От изложените до момента нейни тези може да се направи изводът, че офертата на БСП и компания обещава продължаване на сегашния курс на реформи, но по по-добър начин. Звучи хубаво, стига да може да се реализира. За това обаче левите не разполагат нито с избистрена стратегия, нито с достатъчно качествени и некомпрометирани кадри, признават на Позитано 20. За да дадат гаранции за добро управление, от БСП наблягат на идеята за предимно експертен характер на евентуален ляв или левоцентристки кабинет. Но пък преди няколко години бяхме свидетели на делата на едно друго експертно правителство - това на проф. Любен Беров.
В подготовката на икономическата платформа на Социалистическата партия на преден план сега излизат лица като ексенергийния министър в кабинета на Жан Виденов Румен Овчаров, а името на бившия финансов министър Стоян Александров се спряга за най-различни постове. От друга страна, вече дори членове на Висшия съвет, близки до партийното ръководство, не могат да се ориентират в хаоса от леви управленски проекти.
Бъдещата икономическа програма на БСП в момента пишат Жак Аройо, Илия Ангелов - два пъти шеф на плановата комисия на НРБ, икономически съветник на експремиера Виденов (последния пост напуска в средата на 1996 г.) и Стойо Дулев, експерт в социалната сфера и близък до покойния Андрей Луканов, твърдят осведомени източници от червената централа. Вероятно проектодокументът ще бъде представен на другите три партии от Новата левица за съгласуване и приемане.
Ние ще предложим различен подход към икономиката на страната, казва заместник-шефът на БСП Румен Овчаров. Социалистите ще работят за премахване на пречките пред частния бизнес, намаляване на данъчно-осигурителната тежест за гражданите, освобождаване на инвестициите от данъци, ограничаване на безработицата, повишаване на заплатите и на доходите на социалнослабите. Все неща, които се обещават предизборно. Георги Първанов пък заяви, че няма да има самоцелна ревизия на законите, но има порочни закони, които ще бъдат преразгледани още в първите дни на следващия парламент. На ревизия ще бъдат подложени и скандалните приватизационни сделки, като всичко ще бъде по законов път, отбеляза още Първанов. Корупцията в приватизацията и изобщо по всички етажи на държавната власт донесе един от основните негативи за синьото управление. Могат ли обаче БСП и коалиционните й партньори да дадат гаранции, че няма да ревизират в полза на други братовчеди? Особено като още помним последното ляво управление.
Първанов обеща и многопосочна, необременена външноикономическа политика. Приоритет на левицата ще бъде и присъединяването на България към Европейския съюз. В миналото остана и едно от основните различия със СДС - отношението към НАТО.
Всички социологически проучвания сочат спад на обществения интерес към политиката и прогнозират отлив от избирателните урни. Едно от обясненията на сините е, че така стоят нещата в развитите държави. Тъй като ние все още далеч не сме такава държава, причината може би е в друго. В САЩ например двете основни политически партии нямат съществени разлики в управленската си философия и просто се редуват във властта през определен период от време. У нас редуването на политическите мастодонти през последните десет години също вече е изпитана практика. Но точно заради недоразвитостта ни едва ли липсата на алтернатива е полезна за обществото. В така очерталата се ситуация БСП ще трябва да положи доста усилия, за да убеди избирателите, че има смисъл да гласуват за нея и партньорите й.

Facebook logo
Бъдете с нас и във