Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП пита защо парите за заплатите на медиците са намалени

Народният представител от парламентарната група "БСП за България" Георги Михайлов настоя за ясен отговор защо 50-те млн. лв. за заплати на медиците са намалени на 6 млн. лв.  Въпросът бе зададен по време на брифинг в парламента във връзка с проблемите на медицинските специалисти.

 "Всички знаем, че вече 6 месеца българското общество е свидетел на справедливите протести на специалистите по здравни грижи, които се издигнаха с няколко основни техни справедливи искания", каза той и припомни техните искания, свързани с достойното заплащане и възможността за кариерно израстване. С постановление на Министерския съвет от 10 април тази година се отпуснаха 50 млн. лв. за увеличаване на заплатите на медицинските специалисти в системата. Малко по-късно с постановление 111 и в параграф 2, цифрата 50 млн. лв. се заменя с 6 млн. лв.  По думите на социалиста наличието на 50 млн. лв. в системата било използвано като аргумент от управляващите до септември.

"Ние искаме ясен отговор от министъра на здравеопазването, ако всичко това е истина, какви са причините?", попита Михайлов. От БСП настояват да стане ясно какво е отношението на Министерския съвет към проблема, "който довежда до рязкото изтичане на кадри от страната и решаването на проблема със заплащането на медицинските кадри".  Депутатът припомни, че левицата многократно е предлагала създаването на междупартийна комисия за решаването на тежките проблеми в българското здравеопазване. Според червените здравеопазването е надпартийна кауза, а до момента нямат отговор на предложението

Facebook logo
Бъдете с нас и във