Банкеръ Weekly

Общество и политика

БСП пак се оплака от президента

Говорителят на БСП Атанас Мерджанов отправи тежки обвинения към държавния глава Росен Плевнелиев. На пресконференция на левицата в петък (22 август) социалистът предупреди, че служебното правителство подготвя смяната на шефа на военното разузнаване Веселин Иванов. Според Мерджанов това е в преките отговорности на президента и вместо той да бъде гарант за националната сигурност, се превръща в точно обратното - заплаха за нея.


"Едната такава смяна на един безспорен специалист, какъвто е г-н Иванов, несъмнено ще окаже съответното влияние върху резултатите на службата", предупреди Мерджанов. По думите му сегашният шеф на службата "Военна информация" е назначен по времето на ГЕРБ и не е бил сменян дори от следващия министър на отбраната от БСП Ангел Найденов.


Според социалистите сегашният кабинет не е служебен, а партиен или по-скоро коалиционен, в което са включени представители на "Протестна мрежа", Реформаторския блок и ГЕРБ. "Няма как по друг начин да си обясним поголовните чистки, които започнаха във ВиК сектора, ДНСК, бордовете на болниците, на енергийните дружества, Министерството на земеделието, областните управи и Aгенция "Митници", отбеляза Мерджанов. Това само доказвало, че намеренията на Росен Плевнелиев при задаването на програмата и големите реформаторски задачи към служебното правителство целели един по-дълъг мандат, отколкото му се полага.


Говорителят на социалистите смята, че голяма част от усилията на новите министри са насочени към спирането на обществените поръчки, "за да се търси удобният изпълнител, който да осигури необходимия ресурс за изборите на ГЕРБ и на останалите политически сили".


Мерджанов не пропусна да отбележи и че Комисията по досиетата "обикновено се възбужда в предизборен период", като изключение не се прави и този път. Той постави под съмнение резултатите й, тъй като тя "до голяма степен е изчерпала своето съдържание и дейност". Поради тази причина най-добре щяло да бъде да предостави своята продукция на Националния архивен фонд, в противен случай щяло да продължи използването й за омаскаряване на заслужили хора преди изборите.


Председателят на парламентарната група на "Коалиция за България" в последното Народно събрание спомена, че реденето на листите в БСП става по възможно най-публичния и прозрачен начин. "Много пъти сме били обвинявани за т. нар. задкулисие . Ако действително българските политически партии искат да разсеят съмненията за него, то този процес започва тъкмо с определянето на водачите и на онези видни представители, които ще бъдат в парламента", посочи Мерджанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във