Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП пак настоя Кирил Ананиев да се яви в парламент

И днес от БСП поискаха изслушване на министъра на здравеопазване Кирил Ананиев заради негово предложение за оптимизиране на работата в болниците във Видин, Враца и Монтана. От левицата изразиха опасения, че действията на здравното ведомство могат да доведат до закриване на лечебните заведения.

"Да поканите министъра на здравеопазването да дойде и да обясни какво е имал предвид и какво ще правим с болниците във Видин, Враца и Монтана, касае се за цял регион в България, за цяла Северозападна България, където хората на практика няма да имат достъп до здравеопазване, нито качество, нито навременно. Това е много тежък и сериозен проблем“, настоя депутатът Филип Попов.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обясни, че вчера здравният министър е бил възпрепятстван и че отново ще бъде поканен, за да разясни становището на ведомството.

За трети пореден ден специалистите по здравни грижи от многопрофилната болница в Троян ще спрат работа за час. Ефективният протест на медиците се очаква да бъде след 12 часа с искане за увеличаване на заплатите, по-добри условия на труд, както и болниците да не са търговски дружества. Медиците обявиха, че протестите им ще продължат, докато бъде чут гласът им.

 “Аз работя в лабораторията – старши лаборант, 660 лева – това ми е заплатата“, казаха вчера протестиращите специалисти по здравни грижи.

Левите от Видин, Враца и Монтана по-късно дадоха брифинг заради притесненията си, че Министерството на здравеопазването ще закрие отделения в тези области. "Хората от трите области са меко казано обезпокоени и отчаяни", изтъкна Филип Попов. Те са изпратили позиция до здравния министър с искане Кирил Ананиев да преосмисли позицията си.

Социалистите изразяват несъгласието си с позицията на здравното ведомство. Нарушавали се основни здравни права на хората от региона. Решението на Ананиев било пагубно за региона. По думите на Попов областните болници са гръбнакът на регионалното здравеопазване. Принципалът на тези болници е държавата, подчерта Попов. Здравеопазването не е дюкян, категорични са червените.

Припомняме, че вчера левицата настоя министърът на здравеопазването Кирил Ананиев да се появи в Народното събрание и да даде обяснение за протестите на медицинските сестри. Преди 2 дни министърът заговори за оптимизация на болниците във Видин, Враца и Монтана.  По думите му това ще гарантира комплексно и качествено обслужване на населението в целия Северозападен регион.

Facebook logo
Бъдете с нас и във