Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП: Отношението на Европа към нас не е същото, ГЕРБ: Не сме по-зле от Северна Корея

Тома Биков

Приетата в четвъртък от Европейския парламент резолюция за върховенството на закона в България предизвика размяна на декларации от трибуната на парламента. От БСП разкритикуваха управлението. Според тях след резолюцията отношението на Европа към България вече не е същото.

"Това вече става диагноза, защото нашата демокрация е болна. От Европа ясно заявяват, че ние имаме основен проблем. Дотам я докарахме, че от Европа се притесняват, че вие не можете да защитавате европейските ценности. Основният проблем е, че българските граждани не вярват на своите институции, българските граждани не вярват на това правителство и нямат доверие в този парламент", подчерта социалистът Драгомир Стойнев.

От "Обединени патриоти" изразиха възмущението си от текстове, заложени в гласувания документ. 

"Да защитават яростно една резолюция, маскирана като документ, защитаващ правовия ред и борбата с корупцията, но в която се дискредитира Конституционният ни съд и силово се налага противоконституционната Истанбулска конвенция... Това е недопустимо и неразбираемо е съглашателство между комунисти и демократи, които от жажда за власт говорят единствено за корупция - тежък проблем, с който се бори целият Европейски съюз. Угодно допускат да се отварят теми, които въобще не съществуват в дневния ред на българското общество. Какво общо имат с корупцията циганите, хомосексуалистите или несъществуващото македонско малцинство", попита Александър Сиди от ВМРО.

Тома Биков от ГЕРБ посочи, че резолюцията не показва мнението на Европа, а на социалистите, и поздрави с успеха БСП и ДПС.

"Поздравяваме ви за това, че през последните няколко седмици успяхте да организирате социалистическите, либералните и зелените депутати в Европарламента, които през последните години не са печелили избори никъде, да хвърлят върху петно върху България, благодарение на български евродепутати. Докато има социалисти и либерали в България, на нас не ни трябват пазачи около казана в Ада. Вие показахте, че вашата идеологическа идентичност е много по-силна от националната ви идентичност. Вие сте много повече социалисти, отколкото българи, защото няма истински българин, който да изпитва подобно удоволствие от такъв тип действия на своето представителство“, каза Биков и продължи - "Вие имате подкрепата на няколко идеологически течения, които си отиват, защото хората не ги искат. Вие имате подкрепата на хората, които са се откъснали от света – на хайверената левица и на Радан Кънев."

"Няма да приемем България да бъде черната овца на Европа, защото тя не е такава. Няма да допуснем в Европа да функционира двоен стандарт, защото подобна резолюция не е била приемана дори за Северна Корея, както каза един от нашите евродепутати. Ние не сме по-зле от Северна Корея, нито от други европейски държави, които през последните години фалираха", подчерта депутатът от ГЕРБ.

"За разлика от други страни, България не допусна мигрантската криза да я превземе и може би това е един от проблемите на европейската левица, защото много добре знаем позицията ѝ по този въпрос и може би в следващата резолюция ще вкарат и този проблем наред с Истанбулската конвенция. Поздравявам г-жа Нинова за нейната позиция по Истанбулската конвенция, но вашите евродепутати са на съвсем друго мнение, защото членуват в група, чиято основна кауза е тази конвенция да бъде приета. Няма да говорим за ОМО „Илинден“ и за признаване на хипотетичното македонско малцинство. Огромна грешка е на ЕП, че подкрепя една лъжа, защото е абсолютна лъжа, че в България съществуват македонци. Във всички партии има представители от Благоевградска област и съм убеден, че са потресени от тази глупост, която е написана в тази резолюция и която беше подкрепена от Радан Кънев. Ние няма да отстъпим по тези въпроси", допълни Биков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във