Банкеръ Daily

Крум Зарков:

БСП отказва консултациите на ГЕРБ за Конституцията

БСП няма да влиза в дискусията за промени в Конституцията и парламентарната група на левицата ще е единодушна по този въпрос. Това обяви депутатът от БСП - Крум Зарков.

 „Разговори за промяна в основния закон може да има, дебат трябва да има, но в рамките на предизборна кампания – когато си подадат оставката и отидем на избори. Там всяка партия да представи своите виждания как ще се развива държавата и за това дали счита, че трябва да има промени в Конституцията, коментира той.

Според него ГЕРБ не предлага промени, а „един миш-маш“. С новата конституция Великото народно събрание отива в историята.

Проектът на конституцията на ГЕРБ вече е в НС, партията търси подкрепа „Те самите са объркани, между изявлението на премиера и текста има разлики“, обясни Зарков.

Той смята, че огромна част от нещата, които се предлагат, не изискват нова конституция, а промяна чрез обикновено народно събрание. „Предлагат стария текст, само че разбъркан, по необясним начини, а там, където са пипнали, са си оставили ръцете“, заяви депутатът.

Според него са направени и опасни неща, защото мотивите им са неизяснени. Истинските мотиви не са рестарт на държавата, а печелене на време и объркване на обществото, смята още Крум Зарков.  

 „Абсолютно опасно е да се заличи целият преамбюл със словосъчетания като социална държава и демократична държава, които осветяват цялата конституция. Опасно е да се заличат думи като мир, свобода, солидарност, търпимост. Опасно е да се заличи и Великото народно събрание, защото означава, че пишете конституция като на черна дъска и всяко следващо мнозинство може да я изтрива“, каза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във