Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП отказа да участва в управлението, остава в опозиция

Михаил Миков ще е председател на парламентарната група на БСП

БСП остава в опозиция и няма да влезе в коалиция с ГЕРБ. Това решение взе Националният съвет на левицата на днешния пленум на партията, който продължи по-малко от час и приключи без особени дебати. На него за зам.-председател на Народното събрание е предложен Янаки Стоилов. Юристът ще бъде номиниран от червените още утре, когато ще се проведе първото заседание на новия парламент. „Въпреки свръхочакванията за бурен пленум, ние бяхме готови за 45 минути в дисциплиниран дух“, обяви говорителят на Изпълнителното бюро на БСП Атанас Мерджанов.

По-рано днес председателят на ГЕРБ Бойко Борисов предложи на лидера на левицата Михаил Миков председателското място в парламента, но Миков категорично му отказа. "Лидерът на БСП вече е показал, че като председател на 42-то НС е носел много по-тежки отговорности, отколкото да приеме това предизвикателство. Отказът е по-скоро проява на осъзнаване на отговорността", заяви Мерджанов.


 "С тревога и загриженост гледаме на възможността за нови предсрочни парламентарни избори. Това е най-неприятната развръзка, така че ние апелираме ГЕРБ начело с Бойко Борисов да осъзнаят своята сериозна политическа отговорност за създаване на работещо правителство. Никакви извинения не биха били в състояние да оправдаят несъставянето на правителство", призова говорителят на БСП.


Според него нищо не може да оправдае факта, че близо три седмици се губи ценно управленско време. Заявената след изборите посока за съставяне на дясноцентристко правителство, трябва да бъде окончателно финализирана, независимо от определени егоистични и партийни интереси на съставящите партиите други коалиции, подчерта Мерджанов. 

Социалистът  повтори тезата си, че БСП няма право да претендира за съставяне на кабинет при положение, че има два пъти по-малко депутати от ГЕРБ.

Михаил Mиков ще оглави парламентарната група на БСП. Негови заместници ще са Ангел Найденов, Корнелия Нинова, Атанас Мерджанов и секретари - Кристиан Вигенин, Жельо Бойчев и Чавдар Георгиев.

На пленума е взето решение щата на Националния съвет на партията да бъде намален с 8 процента. До края на годината ще бъдат предприети други форми на преструктуриране на апарата на "Позитано", за да се отговори на очакванията за реформи в столетницата. 

Противно на очакванията на днешния пленум не е обсъждана евентуална оставка на зам.-председателя на столетницата Димитър Дъбов, който влезе в остър конфликт с Кирил Добрев. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във