Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП отхвърли новата Конституция и няма да преговаря с ГЕРБ

БСП не подкрепя предложението на ГЕРБ за нова конституция и отхвърля поканата за консултации. В партийната централа на "Позитано 20" социалистите преставиха своето становище за плановете на управляващите. 

"Настояваме всички държавни институции да се придържат към своите конституционни и законови правомощия за защита на гражданския мир и приоритетно да гарантират свободни и честни избори за Народно събрание", е записано в позицията на  националния съвет на БСП и ръководството на парламентарната група.

Според БСП в пореден опит да се задържи на власт председателят на ГЕРБ е поставил на карта едно от малкото достижения през последните десетилетия - Конституцията на Република България.

"Подетата инициатива цели да отклони вниманието от неотложните проблеми, с които управлението не се справя", заяви проф. Янаки Стоилов.  

Социалистите изтъкват също, че така нареченият рестарт на политическия модел преследва трайно узаконяване на злоупотребите и несправедливостта, на официалната и паралелната власт, които задушават индивидуалното развитие и просперитета на нацията.

"Предложението за уж нова Конституция създава безконтролна възможност на едно ВНС с неясен политически профил и мнозинство да ни заведе в конституционен тупик, а през това време развръзката на политическата криза ще се отдалечава и всички остри социално-икономически проблеми ще се задълбочават", отбелязват от червената партия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във