Банкеръ Weekly

Общество и политика

БСП ОСТАВА СЪЩАТА И СЛЕД ИЗБОРИТЕ

На 17 юни 2001 г. Коалиция за България спечели с около 6% по-малко от гласовете на избирателите, отколкото БСП и партньорите й през 1997 г., когато червените изживяваха дълбока вътрешна криза. Според мнението на членове на Висшия съвет (ВС) в ръководството на социалистическата партия не приемат този факт като повод за вътрешнопартийна критика. При очертаващата се голяма подкрепа за царското движение още преди изборите в БСП се говореше, че като успех на левицата ще бъде приет резултат, равен с вота за ОДС. Сега, когато стана ясно, че коалиция Коалиция за България взима 17% от гласовете на избирателите срещу 18% за сините, в БСП са спокойни за вътрешнопартийното статукво. Загубата всъщност е за СДС, а не толкова за БСП, твърдят лидерите на столетницата. Освен това опонентите на досегашните управници са доволни, че голямата им цел - да падне от власт СДС и Костов, е постигната. Нищо че това не стана благодарение на левицата...
Другата причина за тези резултати от изборите, която лидерите на БСП ще анализират, е т. нар. социалдемократизиране на партията. Този процес се ръководеше от секретаря по коалиционната политика Румен Петков. Има мнения, че проектът Нова левица вероятно е отблъснал част от традиционния електорат на БСП, но жертвите са оправдани, щом са в името на трансформирането на столетницата. Част от вината за слабия вот за левицата официалното ръководство ще хвърли и върху вътрешната опозиция, която едва ли не била правила опити да разедини партията в решителния момент около изборите. Това се отнася най-вече за идейно обединение Марксистка платформа на Минчо Минчев, което участва във вота с крайно лявата коалиция Отечество-левица.
С тези констатации не е съгласен обаче традиционният опонент на Първанов - лидерът на Открит форум (ОФ) Красимир Премянов, който поиска оставката на председателя още в 18 ч. на 17 юни. Подобна реакция на вътрешнопартийната опозиция беше закономерна и лесно предвидима. Премянов отдавна чакаше повод да започне нова атака срещу ръководството и резултатите от изборите му го предоставиха. Анализът на водената досега политика трябва да бъде направен на висшия форум на БСП - конгреса, каза пред в. БАНКЕРЪ близкият до Премянов, Димитър Гронев. - През 2000 г. БСП прие решение, че конгресът е постоянно действащ и не е необходима сложна процедура за избор на делегати. - При левите партии на първо място е политиката, а след това са личностите, които я провеждат. Затова нашите критики не се основават конкретно на резултата от изборите, които отредиха трета позиция на БСП, а атакуват водената досега от ръководството политика, допълни Гронев. Става дума както за коалиционните отношения, така и за посоката, в която ръководството води партията, а именно евроатлантическата интеграция.
Искането за оставка и за свикване на втора сесия на 44-я конгрес подкрепят и марксистите на Минчо Минчев, заяви лидерът им пред в. БАНКЕРЪ. Крайнолевите в БСП обаче се въздържаха самите те да поемат подобна инициатива заради предизборната си стратегия. Вътрешните марксисти снеха политическото си доверие от Първанов още през 1998 г., след 43-я конгрес.
Исканията на опонентите да се свика висшият форум едва ли ще се изпълнят, защото все пак той се събира по настояване на една трета от делегатите. Съмнително е, че те ще успеят да представят толкова подписи. Редовният конгрес на БСП е насрочен за началото на следващата година.
Групата на генералите в партията поне засега няма повод да атакува Първанов, защото нейните основни представители влязоха в парламента именно благодарение на неговите усилия, а и самите те са сред отговорните за водената досега политика. Значителна част от депутатите от БСП са част от разпусналото се движение за единство и развитие (ДЕР). Доста хора от него бяха избрани във Висшия съвет на конгреса през 2000 г., а някои като Бриго Аспарухов и Емилия Масларова бяха включени и в Изпълнителното бюро на партията. По този начин Първанов още тогава си подсигури подкрепата на генералите. Година по-късно лидерът ги включи и в листите, което поне засега му гарантира, че ще мине без търкания с тях. Няма да има сътресения в партията, защото резултатът отговаря на положението в страната и на очакванията на обществото, коментира пред в. БАНКЕРЪ Бриго Аспарухав, който стана депутат от пернишката листа на левицата.
От бившата група на ДЕР проблеми може да се опита да създава само Димитър Иванов. Той не можа да влезе във Висшия съвет, нито на друго ниво в ръководния екип. За Иванов остана само партийният орган в. Дума и дълговете му. Около две седмици преди изборите бившият шеф на Шесто управление на Държавна сигурност изпрати гневно писмо до Изпълнителното бюро на БСП, в което разкритикува политиката на ръководството. Писмото обаче остана без последствия. Запознати твърдят, че човекът на Иванов в червеното ръководство е Младен Червеняков. Останалите хора от бившето генералско движение обаче стоят твърдо зад Първанов. Самият Червеняков беше автор на един от вариантите за предизборна програма на БСП, който беше оспорен от останалите членове на екипа.
Основният проблем в червената партия е, че няма с кого да замени Първанов. Румен Овчаров, който отдавна се готвеше за шефското място, не се ползва с достатъчна подкрепа. Местните столични структури на БСП в момента стоят зад председателя на софийската организация, но не и зад кандидатурата му за шеф на партията, твърдят вътрешни хора. Всъщност от известно време Овчаров и Първанов са си поделили сферите на влияние в партията и работят без сериозна конфронтация помежду им. Доказателство за това са и изявленията на Овчаров в нощта на изборите, когато той прогнозира, че няма да има сериозни сътресения в ръководния екип.
Засега срещу шефа на червените в София не могат да бъдат отправени и сериозни критики срещу шефа на червените в София, защото БСП печели шест мандата в столицата - толкова, колкото и на изборите през 1997 година.
Партийният актив не може да предприеме никакви стъпки срещу ръководството си, защото те биха означавали разграничаване от парламентарната група. Цялото изпълнително бюро на БСП влиза в парламента, което прави почти една трета от избраните леви депутати. Друга една трета от новите БСП народни избраници е съставена от представители на коалиционните партньори и от гражданската квота. С други думи, ако сега по-ниските нива на партията потърсят отговорност от висшите ешелони, това ще означава да се превърнат в опозиция на собствените си представители в парламента. Такава стъпка няма да бъде допусната в новото Народно събрание, след като тепърва предстои да се изясни кой ще е управляващ и кой опозиция. В БСП вече проявяват готовност да водят преговори с царското движение, ако получат покана. Левите лидери обаче ще настояват да се запази републиканският характер на управление. Задоволително звучи готовността на НДСВ да води преговори с всички политически сили, смята Бриго Аспарухов. Според него основен приоритет на левицата е да се създаде стабилно управление и тя ще помага за това. Вероятно, ако се стигне до вариант, в който НДСВ да преговаря със За България, левите ще предложат хора от гражданската си квота. Според Димитър Гронев, ОФ няма да приеме евентуално участие на представителите на коалицията в правителство, доминирано от НДСВ. Критиките на премяновите сподвижници се основават на разбирането им, че БСП трябваше да има водеща роля в кабинета. В този случай обаче соцръководството ще използва мотива, че включването на техни във властта ще бъде гаранция за стабилността на управлението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във