Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП: Още никой не е видял програмата на ГЕРБ

В пълна безпомощност, ГЕРБ критикуват нашата програма, а тяхната още я няма. Това заяви Драгомир Стойнев от БСП на извънреден брифинг. По-рано хората на Борисов разкритикуваха предизборната програма на левицата, като заявиха, че тя е неизпълнима, тъй като за една година ще са нужни над 4 млрд. лв. за осъществяването на предложените в нея мерки. 

В отговор социалистът Стойнев коментира, че е очаквал днес ГЕРБ да представят своята програма и мерки за по-висок икономически растеж и доходи на страната, но това отново не се е случило. Според него това е причината да коментират тяхната програма. "Толкова са безпомощни, че не могат да предложат нищо на българските избиратели", подчерта Драгомир Стойнев. "Явно програмата им е идентична с тригодишната бюджетна прогноза, приета през декември, където е записано, че минималната заплата през следващите три години, ако те управляват, няма да се увеличава, че всички социални плащания ще бъдат замразени, а парите за образование и здравеопазване ще намаляват", каза още той.

Драгомир Стойнев обясни, че желанието на социалистите да създадат държавни фондове ще даде реален стимул за икономиката и ще подпомогне за балансирано регионално развитие. "Фонд „Индустрия” ще е под шапката на Българската банка за развитие и ще подпомага български производители. Държавата ще бъде наистина в помощ на родната си икономика", добавис той. Стойнев заяви, че от ГЕРБ са притеснени, че няма да продължи подпомагането на едни и същи фирми, които печелеха обществените поръчки и допълни, че европейските средства служат за подпомагане на националното финансиране, а не го заместват.

"Няма сила, която да ни спре да подпомагаме българските млади учени, родното производство", отсече социалистът, като подчерта, че моделът на подпомагане, който предлага БСП, а именно дялово финансиране от страна на държавата работи отдавна в англосаксонските страни, САЩ и развитите държави в Азия.

"От ГЕРБ казаха, че щели да ни трябват 4 млрд. лв. за реализиране на програмата. Пълни глупости. Предвиждаме 2,2 млрд. лв. и сме готови да го изпълним без да нарушаваме нито Закона за публичните финанси, нито Маастрихтските критерии", каза Стойнев.

Къде са 2 млрд. лв  от излишъка, попита Жельо Бойчев и благодари за рекламата, която ГЕРБ правят на програма им.

"Ще ги помоля да не я четат като Дявола Евангелието", заяви говорителят на БСП. Той подчерта, че правителството, което БСП ще излъчи, ще въведе ясни критерии и правила, на база на които ще се разходват тези средства. "Целта ще бъде постигане на по-висок растеж и заетост. Отсреща имаме – раздадени 2 млрд. лв. само за последния месец на правителството на Борисов", каза още той. Бойчев обясни, че БСП предлага ясни правила, цели и прозрачност, а от другата страна са "джобните на Борисов", които той решава за коя община, кмет или инфраструктурен проект да бъдат похарчени.

"Нормално е да са ядосани. Предлагайки тригодишна бюджетна прогноза, с размер на минимална заплата, който не се променя, единственият въпрос е - кога лъжете? Когато подписвахте този документ и го гласувахте в парламента или един месец след това, когато се сетихте, че може да има политика за доходите", коментира Жельо Бойчев. Той опроверга твърденията, че бюджетът ще загуби 200 млн.лв от освобождаването от данък на фирми на млади предприемачи, като обясни, че сумата е само 10 млн.лв. "Щяло да има липса на 600 млн.лв в бюджета от първоначалната такса на летище „София“. Да продадем тогава цялата държава. БСП слага точка на политиката, която продава национални интереси", категоричен е говорителят на левицата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във