Банкеръ Daily

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за личната помощ

БСП: Осакатявате закона. ГЕРБ: Арогантни сте, манипулирате

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за личната помощ. Те предвиждат прецизиране на степените на зависимост при определяне на броя часове за лична помощ, предоставяна от личните асистенти, според индивидуалните потребности на хората с увреждания. Въвежда се изискване кметовете да следят за качеството на предлаганата услуга.

Заради възраженията на майките от инициативата „Системата ни убива“ от БСП поискаха отпадане на точката от дневния ред, но предложението им беше отхвърлено. Според левицата с промените се орязват придобивките за хората с увреждания, въведени с приетия с фанфари закон, за да се напаснат финансовите параметри към бюджета.

„Осакатявайки Закона за личната помощ, всъщност вие осакатявате няколко десетки хиляди човешки живота, защото когато определяте, че максималната ставка, която държавата може да плати за лична помощ на един човек, е 168 часа месечно, което значи по осем часа на ден само в работни дни - вие всъщност осакатявате хора. Между другото, част от тях ги и убивате. Тоест единствената цел, която аз виждам, е как да вкарате бюджета в рамките на това, което някой ви е позволил. Няма по-голяма несправедливост от това да се окаже, че твоят живот зависи от парите, които имаше или които нямаш“, заяви левият депутат Антон Кутев.

Светлана Ангелова от ГЕРБ, която е и заместник-председател на социалната комисия, контрира, като обвини Кутев и левицата в арогантност, неточност и манипулиране, и защити законопроекта. „Промените в Закона за личната помощ целят запазване на часовата месечна ставка за личните асистенти. На следващо място, за следващата година парите за личната помощ се увеличават двойно - за следващата година 214 милиона лева и личните асистенти ще получат по-високо заплащане от тази година“, посочи тя.

Гласуването на промените бе съпроводено от протест. Майките на деца с увреждания от инициативата „Системата ни убива“ посрещнаха днес депутатите пред един от входовете на парламента.

По-късно, докато депутатите гласуваха, майките скандираха „убийци“ и запалиха димки с черен пушек, настоявайки поправките да бъдат оттеглени. „Не гласувайте, няма да ви го простим! Не пипайте закона! Сега ще усетите гнева на българските майки, защото нямате право да отнемате човешки живот!“, скандираха протестиращите.

Според майките промените в Закона за личната помощ по-скоро целят „унищожаване на реформата в социалната сфера“, защото всички деца и хора с увреждания, имащи право на асистент, ще бъдат ощетени и лишени от права.

Facebook logo
Бъдете с нас и във