Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП ограничи до 12 години продължителността на мандатите на депутатите си

БСП реши да ограничи броя на мандатите на представителите си в Народното събрание до 3, или общо 12 години. Това се случи на заседанието на 49-ия Конгрес на партията, на който се обсъжда новия Устав на БСП. 

Въпреки ожесточените спорове срещу революционната промяна, при гласуването тя е била подкрепена от 532 от делегатите, а само 50 са били "против". Промяната се предлага от лидера Корнелия Нинова.

На заседанието е направено и предложение за въвеждане на подобно ограничение за евродепутатите от Левицата до 15 години, но то е отхвърлено от делегатите.

Преди това делегатите решиха председателят на партията да се избира пряко. Съгласно приетия текст от новия Устав на партията председателят на БСП ще се избира чрез пряк вътрешнопартиен избор по ред и условия, определени от Националния съвет на партията. При балотаж, изборът е редовен, ако са участвали повече от половината от членовете на БСП.

Според новите правила избран за председател се счита този кандидат, който е получил повече от половината от гласовете на участвалите в гласуването. Когато изборът на председател съвпада с пълен цикъл на отчет и избори в партията, новоизбраният председател встъпва в длъжност едновременно с новоизбраните органи. В случаите, когато не съвпада, той встъпва в длъжност на първото заседание на НС след провеждане на избора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във