Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП одобрила смесеното гласуване още през януари

Предложението за въвеждане на смесено машинно и с бюлетина гласуване, по желание на гласоподавателя, е одобрено още на заседанието на конгреса на БСП на 22 януари 2022 г., на заседание на Националния съвет на партията, на Изпълнително бюро и след допитване до структурите, се посочва в съобщение на пресцентъра на партията.

БСП уважава своите партньори и спазва споразумението помежду им. Законопроектът е представен от председателя на партията Корнелия Нинова на коалиционен съвет на лидерите на партиите в правителството и е обсъден на експертен съвет на коалицията. Той не фигурира в споразумението за правителство, но БСП се позовава на раздел III “Законодателна дейност” от него, съгласно който всяка партия може да предлага свой законопроект, след като го представи пред партньорите, отбелязват от пресцентъра на БСП.

Вчера от БСП внесоха в парламента проект за промени в Изборния кодекс (ИК) , в който се предлага  гласуването на изборите да е с хартиена бюлетина или с машина. Проектопромените  предвиждат  за всички видове избори, регламентирани в ИК (за Народно събрание, президент и вицепрезидент, членове на Европейския парламент, кметове и общински съветници) в секциите с над 300 избиратели да има възможност за избор между две алтернативи за гласуване - с машини или с бюлетина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във