Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП очаква подкрепа от градската десница на втори тур от битката за София

Калоян Паргов
S 250 e571bee0 a6fc 4a20 990c 719021878604
S 250 e79b242b 9e38 4d2a 8198 9e19c9331c45
S 250 4aec3e4e e739 4c3d 933e eb5956b168e8
S 250 c8fdb484 78d7 45a5 b94f d8a6377abd4c

БСП за пореден път влиза в битка с дългогодишния си опонент - ГЕРБ. Това заяви председателят на градския съвет на "БСП София" Калоян Паргов по време на софийската градска организация на социалистите.

"Този път е различно. Този път сме близо до онова, което във времето назад бихме определили като чудо, а именно победата. Пробив не може да се направи с партийна кандидатура, поне на този етап. Трябва ни кандидатура с широка подкрепа, а не тяснопартийна. Няма защо да се заблуждаваме, че кампанията ще бъде честна. Няма защо да се заблуждаваме, че тази кампания ще се води с почтени средства. Обратното стана ясно, че ще бъде изключително мръсна, безскрупулна и дори брутална. Бе направено всичко, което може да ни постави в неравностойна позиция", каза още Паргов. Той даде пример с промените в Изборния кодекс и орязаната държавна субсидия за партиите.

По думите на председателя единствената възможност социалистите да нанесат "съкрушителния удар" на ГЕРБ е кандидатурата на Мая Манолова. Той констатира, че 30 години БСП не е успяла да направи пробив в столицата. Сега Манолова има потенциала да мобилизира избиратели, които досега не са подкрепяли левицата, уверен е Паргов. Също така подчерта, че социалистическата партия винаги се е отличавала с най-прогресивните идеи за развитието на обществото, затова първата й работа е да върне доверието на хората. "Гражданите не са доволни от работата на общината. Софиянци искат по-високо качество на живот, искат да се чувстват добре и сигурно. Искат да дишат чист въздух, искат да имат уреден транспорт. Те не получават отговори от общинската управа, което нагнетява масово желание за промяна. Нашата подкрепа се разширява, а това е възможност за поемане на политическа отговорност'', допълни социалистът. Той отчете факта, че срещу левицата стои една разединена десница, чиито противоречия са дълбоки и непреодолими.

"Да, факт е, че имаме непреодолими различия с градската десница, но за екологичната програма, борбата с корупцията, замърсяването на въздуха ние сме на едно мнение. Ето защо е възможно да се подкрепим на втория кметски тур, което би било нещо ново'', заяви Паргов и добави, че целта пред социалистите е ликвидиране на абсолютната доминация на ГЕРБ в общинския съвет. Той напомни, че по време на Европейските избори БСП е получила подкрепата на над 83 000 софиянци, което е знак, че гражданите искат промяна.

"В район ''Младост'' тогава станахме първа политическа сила. В ''Люлин'' разликата с ГЕРБ беше само 1000 гласа, при положение че там живеят около 100 000 души. В Банкя пък разликата беше едва 500 гласа в полза на управляващите. Разбира се, победата на изборите минава през всички райони, така че ние ще имаме възможността да ограничим значително влиянието на ГЕРБ'', отбеляза председателят на "БСП София".

Facebook logo
Бъдете с нас и във