Банкеръ Weekly

Общество и политика

БСП ОЦЕЛЯ, ДОПУСКАЙКИ РАЗНОМИСЛИЕ

Георги Първанов, председател на Изпълнителното бюро на Висшия съвет на БСП пред в.БАНКЕРЪ

Г-н Първанов, БСП завинаги ли изгуби левите избиратели, които на 17 юни предпочетоха Национално движение Симеон Втори?
- Не смятам, че съществуват трайни, заковани завинаги електорални нагласи. Положителната тенденция, която се очерта на тези избори, беше, че хората се мотивираха от собствения си интерес, а не от миналото или пък от някакви фамилни връзки и отношения. Това беше един урок и за левицата.

В какво се състои той?
- Стана ясно, че с идеологии и с история вече не може да се печели политическа подкрепа. Разбира се, много гласове отидоха към НДСВ, но пък в същото време Коалиция за България бе подкрепена от нови 100 хил. гласа, или поне така твърдят социолозите. Аз оценявам това като доста положителен знак. Явно в електоралното пространство има известни промени, които обяснимо ни притесняват, но пък има и нови позитивни тенденции.

Приемате ли тезата на някои наблюдатели, че НДСВ е маргинализирало двете основни партии - СДС и БСП?
- Имаше очакване БСП и СДС да се маргинализират. Но това не би могло да се получи. БСП премина през много перипетии и изпитания във времето. И аз уверено мога да кажа, че тя ще се справи успешно и с новата ситуация и ще остане основен парламентарен и политически фактор в България. В лявото пространство няма друга политическа формация, а и не се очертава в близко време да се появи някоя. Това, че този път НДСВ олицетвори надеждите на мнозинството не трябва да ни плаши. Не смятам, че хората трайно са се отдръпнали от партиите. Сигурен съм, че симпатизантите на БСП ще се върнат при нас. Разбира се, в зависимост от това, доколко успешна ще бъде нашата политика.

А каква ще бъде политиката на БСП, на парламентарната група на Коалиция за България спрямо новите управляващи? В момента се създава впечатление, че тя не е единна.
- Няма разцепване на парламентарната ни група. Това, че няколко депутати, и то от гражданската квота, гласуваха за новото правителство, не бива да се драматизира. През всичките тези години в самата БСП е имало разномислие, то се е пренасяло и в парламентарното поведение на лявата коалиция.

Но това не е комплимент за една партия.
- Напротив, мисля, че е израз на демократизъм. Това е едно от обясненията за оцеляването на БСП през всичките тези години. Добре е да има различни мнения, които да се изразяват и в гласуването в парламента. Не бива мотивиращото в една партия да е партийната дисциплина. Едно ръководство е силно не когато принуждава членовете на организацията да гласуват по един начин, а когато успее да ги убеди в правотата на своята позиция.

Вие все пак не успяхте да убедите шестима от вашите хора да не подкрепят новия кабинет.Означава ли това, че сте слаб ръководител?
- Нашето ръководство не успя да убеди шестте депутати и това определено е проблем на бъдещото ни общуване. Искам да подчертая обаче, че не възнамерявам да прилагам силови методи и наказания спрямо тях, така както със сигурност биха направили много други ръководители на парламентарни сили.

Какво разделя членовете на левицата в отношението им към либералното правителството на НДСВ и ДПС?
- Вероятно ви е направило впечатление, че когато ставаше въпрос за избора на кандидат-премиера, гласуването беше единно. Различията се проявиха само при вота на екипа на новия кабинет. Затова аз мисля, че в основата на този подкрепата на шестимата леви депутати е личното им отношение към двамата министри Костадин Паскалев и Димитър Калчев, които бяха избрани за кметове с червената бюлетина. Ако разглеждаме нещата така, става ясно, че няма политическо разминаване в парламентарната ни група, защото въпросното одобрение за министрите е на личностна основа.

Двамата леви министри обаче не са просто кметове, избрани с подкрепата на БСП, те са едни от най-популярните фигури в левицата. Така че присъствието им в правителството до голяма степен прави БСП съпричастна към управлението, въпреки опозиционния патос на официално заявяваното ви поведение.
- Ние сме заявили, че ще подкрепяме управленските решения на правителството, които съвпадат с нашето виждане за националните приоритети. Но първото гласуване за новото правителство по цял свят е знаково. С него всяка партия определя мястото си в парламента. По силата на народния вот, както и по силата на досегашните ни отношения с НДСВ ние сме в опозиция и за това не може да има съмнения. Оттук нататък обаче ще подкрепяме всички действия на мнозинството, които одобряваме. Включително и на двамата леви министри, разбира се, без да ги делим от останалите.

Разговаряхте ли с Паскалев и Калчев, когато те са вземали решението си?
- Да.

Останахте ли с впечатление, че в новия кабинет двамата ще отстояват лява управленска линия?
- Те не са отишли там, за да отстояват леви или десни позиции. Те влизат в управлението на страната заради новите тенденции, новия полъх в политическия ни живот, който е свързан със залагането на прагматизма. Стига вече идеологеми в управлението. Аз мисля, че точно Паскалев и Калчев са представители на тази нова вълна политици, които са прагматично настроени, реалисти и, с една дума - технократи.

Означава ли това, че при следващите гласувания все повече депутати от БСП няма да се въздържат и ще подкрепят правителството?
- Аз се надявам, че това правителство ще бъде стабилно и с дълъг живот. Но не може да има подкрепа и доверие в аванс. Ако политиката на мнозинството е убедителна и със социална насоченост, то тогава ние сме насреща и бихме могли да дадем рамо на правителството. Ако има разминавания с поети от НДСВ социални ангажименти, ако има отстъпление от обещанието за борба с корупцията и др., то тогава ние ще бъдем най-яростната опозиция.

Каква е политическата ви оценка за присъствието на ДПС в новото правителство? Не бяха ли излишни пазарлъците с Доган, след като на практика с вашите гласове НДСВ има мнозинство за съставяне на правителство?
- Ние винаги сме били убедени, че ДПС трябва да бъде представено в изпълнителната власт. Според нас това ще засили ефективността на българския етнически модел. Този ангажимент на ДПС заздравява управлението, определено е по-добър от положението, в което ДПС, като балансьор, може да се движи ту в едната, ту в другата посока на политическото пространство. Още повече че ние гледаме на ДПС като на стратегически партньор и не се отказваме и днес от това свое виждане. Затова изцяло подкрепяме присъствието на ДПС в новото правителство.

Вече има доста закани, че най-късно за една година НДСВ ще успее да разцепи парламентарната група на Коалиция за България. Имате ли сериозни опасения, че гражданската квота може да се отдели от депутатите на БСП?
- Всъщност най-много се прогнозира, че ще се разцепи групата на НДСВ заради влиянията на други политически партии и икономически среди. Аз обаче не вярвам в такива твърдения. Що се отнася до гражданската квота, това подозрение показва, че се подценява и не се разбира същността на въпроса. Това са хора с характер и те могат да проявяват този характер в едно или друго гласуване, но ще сгреши всеки, който очаква те да изневерят на каузата.Спечели ли БСП от гражданската листа?
- Представителите на гражданската квота са носители на нови идеи и те дават нови щрихи към образа на левицата и на политическата класа изобщо. Политиката ще спечели, ако най-ярките представители на гражданските структури влязат в нея. Разбира се, аз не искам да коментирам изобщо, защото тези неща са индивидуални. В гражданската квота попаднаха много силни личности, но има и такива, които засега не оправдават очакванията.

С такива решения не сте ли на път да жертвате БСП в името на някаква Нова левица?
- Няма и не може да има силна Нова левица без силна БСП. Стабилността на идеята и на политиката на Новата левица е невъзможна без организационното укрепване на БСП.

С кого ще търсите възможности за сътрудничество в президентската кампания?
- Готови сме да работим с всички освен със СДС. Разбира се, партньорството може да бъде степенувано. Аз добре разбирам целите на всяка една от политическите формации и зная докъде можем да се простираме в очакванията си. Не бих искал да поддържам излишни илюзии, но ние сме готови на един разумен диалог за търсенето на такава двойка и най-вече на такъв бъдещ президент, който наистина да олицетворява националното единство и да може да води балансирана и многопосочна отговорна външна политика.

Възможно ли е БСП да не излъчи свой кандидат и да подкрепи някой независим, зад когото стоят и други политически сили?
- Това са две различни неща. Не бива да се внушава, че БСП може да не участва в тези избори или пък да няма кандидат. През ум не ми е минавало да се откажем от възможността да излъчим свой претендент, но каква ще бъде формулата в момента аз не мога да кажа. Дали ще бъде Коалиция за България, дали ще бъде по-широко сътрудничество, дали ще се играе с кандидат, подкрепен от граждански комитет и на второ ниво от политически формации, всичко това е въпрос на тактика.

Защо напоследък ентусиазмът ви срещу монархията се поохлади?
- Решението, ако изобщо има помисли за ревизия на конституцията и реставрация на монархията, е свързано със съдбата на изпълнителната власт и на сегашния премиер.

Това означава ли, че оставяте всичко в ръцете НДСВ?
- Естествено, че не, но не очаквайте от нас да громим Симеон с аргументи от началото на XX век. Аз наистина съм притеснен от възможността, както сега избирателят осъди и наказа политическата класа, в някакъв момент да се надигне вълна на нихилизъм спрямо демокрацията изобщо. При евентуален провал на сегашното правителство отрицанието на демократичния процес изглежда твърде възможно. Тези опасения почиват и на реални наблюдения.


Разговора води Адриана Белева

Facebook logo
Бъдете с нас и във