Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП обвиниха Симеонов за оградата, сега му отказаха да я огледат с вертолет

Вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов организира утре оглед с военен вертолет и обход на охранително-възпиращото съоръжение по българо-турската граница. За участие са поканени представители на парламентарно-представените партии, но БСП и ДПС са отхвърлили поканата.

"Огледът ще бъде извършен в отговор на повишения обществен интерес към завършването на строителството на граничното съоръжение. Вицепремиерът Симеонов приема граничната инфраструктура за обект от първостепенно значение за националната сигурност, към който трябва да се подхожда с изключително внимание и политическа отговорност", се казва в съобщение на Министерски съвет.

Миналата седмица депутатът от БСП Елена Йончева обяви, че партията има съмнения за търговия с националния интерес и националната сигурност, затова ще сезират ДАНС и прокуратурата във връзката със строителството на оградата по границата с Турция. "Имаме обосновани съмнения, че се търгува с българската национална сигурност, че част от българската ограда, от оградата по българско-турската граница, наречена инженерно съоръжение, охранително-възпрепятстващо съоръжение, че част от тази ограда се строи некачествено, в резултат на което е и този бежански поток", обясни Йончева.

Тя подчерта, че приетото решение е за строителство на двуредова ограда, но след това, със заповед на "Гранична полиция" е прието решение да продължи изграждането на едноредова ограда, като самите производители променят проекта, зададен вече от МВР. "Какво е качеството на тази ограда, например в Хасковска област едноличен търговец строи тази ограда?", попита Йончева. 

По този повод в четвъртък, миналата седмица, Валери Симеонов заяви на брифинг сред правителственото заседание, че  ще организира посещение с хеликоптер за журналисти, които да видят съоръжението и да се убедят, че става въпрос за "изключително инженерно съоръжение".

По аналогия на Великата китайска стена Симеонов шеговито назова оградата по границата с Турция "Великата българска ограда".

Facebook logo
Бъдете с нас и във