Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП обвини ГЕРБ в натиск върху държавни и общински служители

БСП обвини кметовете на ГЕРБ, че оказват натиск върху служители на общински дружества, училища и детски градини за осигуряване на гласове в полза на Цецка Цачева за балотажа на президентските избори в неделя.

Говорителят на парламентарната група на "БСП Лява България" Жельо Бойчев съобщи, че на среща с участието на столичния кмет Йорданка Фандъкова, която е и зам.-председател на ГЕРБ, шефовете на общински дружества в София да били заплашвани, че ако не предприемат "всякакви действия за осигуряване на гласове за Цачева", договорните им отношения може да бъдат преразгледани. Той информира още, че има сигнали как районни кметове в столицата и регионалният инспекторат по образование са агитирали директори на общински училища и детски градини за Цачева.

Друг зам.-председател на ГЕРБ - кметът на Бургас Димитър Николов, е заплашил общинския футболен отбор "Нефтохимик", че ако не се гласува за Цецка Цачева, ще бъде спряно финансирането му, твърдят от БСП.

Те имали и сигнали за купуване на гласове в пловдивския квартал "Столипиново" в полза на ГЕРБ и за натиск от страна на общинската администрация в дружества като "Чистота" и "Паркове и градини".

"Аз си задавам въпроса как е съществувала България преди Бойко Борисов. Това е ГЕРБ и разбирането на партията как се прави демокрация и избори", заяви Бойчев.

Той даде примери как кметове в Шуменска област са заплашвани, че ако Цецка Цачева не бъде избрана за президент, ще спрат парите за общините, в т.ч. и средствата по еврофондовете. В Кюстендил пък имало заплахи в детска градина "Еделвайс".

От БСП разкриха още две схеми за контролиран вот - натиск върху служителите във ВиК дружества, за какъвто имало сигнали в Добрич и Силистра, както и купуване на дърва за огрев в Петрич и Ямболско.

 Социалистите обясниха, че имат над 100 подобни сигнала.

Facebook logo
Бъдете с нас и във