Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП обвини ГЕРБ, че крадат от млякото и плодовете на децата

Правителството е създало условия за монопол в схемите за доставка на плодове, зеленчуци и мляко за училищата. Това заявиха в своя декларация от парламентарната група на БСП. 

С промени в съответната наредба, засягащи условията за кандидатстване по схемите, управляващите поставят под въпрос достъпа на децата до тези продукти и защитават лобистки интереси, смятат от опозицията. 

На 23 май с Постановление № 84 на Министерски съвет е променена  Наредбата за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в училищата, в отсъствието на премиера Борисов и е публикувана спешно в Държавен вестник. 

"Цяла година не стигна на Министерството на земеделието да подготви промените в наредбата, касаеща прилагането на европейските схеми за училищен плод и мляко. А сега тези, които досега осъществяваха изпълнението на програмите, бяха силно изненадани от скоростните промени. Те не бяха нито информирани, нито някой беше търсил тяхното мнение. Промените са плод на силно лобистки интереси, които целяха да се предложи дискусия в рамките на месец и съответно предвид стартиралият прием от месец май, да не съществува каквато и да е хипотетична възможност за промяна на параметрите на изискванията  за оценка. Едва на проведеното изслушване на Комисията по земеделие и храни, се разбра, че разговори не са водени със заинтересованите страни, не са коментирани правилата за реализация на програмата", твърдят от БСП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във