Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП обвини Борисов, че използва арести в предизборна кампания

Шпионаж в полза на чужда държава е едно от най-тежките обвинения и то трябва да бъде доказано. Това заяви на пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова. Социалистите категорично възразяват срещу воденето на свидетели с белезници на разпит. Те оценяват ареста на бившия главен редактор на вестник "Дума" Юрий Борисов и активиста на движение "Русофили" и член на Националния съвет на БСП проф. Ваня Добрева като грубо посегателство срещу свободата на словото. Задържаните бяха разпитвани в понеделник заради съмнения за шпионаж в полза на Русия.

"Слизаме от заседание на изпълнителното бюро, на което поканихме проф. Ваня Добрева, член на Националния съвет на БСП, за да ни разкаже за случилото се вчера от първо лице, да ни запознае с фактите. Излизаме със следната позиция: Шпионаж в полза на чужда държава е едно от най-тежките престъпления от Наказателния кодекс. То трябва да бъде доказано. Ние много внимателно ще следим оттук нататък дали и как това ще се случи", заяви Нинова.

Журналистът Юрий Борисов и общественикът проф. Ваня Добрева многократно и публично са изразявали своята позиция за културното сътрудничество и икономическото сближаване между България и Русия. Това не ги прави престъпници, подчерта лидерът на социалистите. От БСП са на мнение, че обвиненията са провокация и срещу правото на свободно сдружаване. Според тях премиерът Бойко  Борисов е готов на всичко, воден от желанието си за власт, включително и да използва арести в предизборна кампания, с което е прекрачил всякакви граници. 

По думите на Нинова тези действия се извършват, за да се прикрият други скандали, предизвикани от правителството и да се използва случая в предизборна кампания. По този начин управляващите предизвикват разделение между българския народ на русофили и русофоби, всяване на страх и насъскването на едни срещу други. Отнема се свободата на гражданите да се говори свободно, да се изразява мнение и да се сдружават свободно. "Ето защо се обръщаме към всички, на които тази ценност е скъпа - категорично да се противопоставим на подобни действия, на които вчера бяхме свидетели - водене с белезници, страх, разпити и т.н.", апелира лидерът на столетницата.

Попитана как ще коментира забраната на Леонид Решетников да влиза в България, тя отговори, че щом прокуратурата е решила така, сигурно има основание и от партията не се месят в тяхната работа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във