Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП обсъжда на пленум резултатите от местните избори и бюджета

В официален доклад с анализ на резултатите от местните избори, представен на Националния съвет на БСП, се посочва, че партията влиза в местната власт през областните градове. В отчета е записано още, че за кметовете, издигнати от коалиция "БСП за България", са гласували близо 100 000 избиратели повече в сравнение с вота през 2015-а година. Социалистите печелят в големи общини и областни центрове, където зависимостта на хората е по-малка и те са гласували свободно, е посочено в отчета на председателя на Националния предизборен щаб Кирил Добрев. 

Националният съвет на БСП провежда днес пленум, на който обсъжда резултатите от местните избори и ще предложи алтернативен бюджет. По-рано през седмицата група социалисти разпространиха алтернативен критичен анализ, в който ясно се заявява, че лидерът на БСП Корнелия Нинова трябва да подаде оставка.

Преди началото на заседанието представителят на Националния съвет на БСП Янаки Стоилов заяви, че анализите на резултатите от изборите са важни, но не трябва да се бърза с оставки:

"Пленумът ще мине напрегнато, така че в това няма съмнение. За мен важното е да се направи точна преценка на резултатите от изборите, по възможност с по-малко предубеденост и с противопоставяне, което може да бъде конструктивно".

Президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев отчете тревожна тенденция, че трета година при три различни избора и при ерозия на партия ГЕРБ, българите не припознават БСП. Станишев видя в това лидерски проблем.

"Привърженици и избиратели. Само така се печелят избори. Сега ние виждаме, че БСП губи основни свои характеристики в резултат на политическа линия. Първо, от идейна и програмна партия, в която хората са заедно заради определен кръг идеи, с които са съгласни, БСП се превръща в лидерска партия, в която демократичното начало е потиснато. От тази гледна точка БСП от демократична, се превръща в авторитарна партия, когато всяко различно мнение, всяка критика, се възприема като акт на война", посочи той.

Депутатът Георги Гьоков коментира, че оставки не са нужни, а трезв анализ. "Не, не смятам за необходимо да си подава оставката нито председателят на щаба, нито председателят на партията - първо, защото това са местни избори и местните организации носят отговорност за това как са се представили по места. В второ, защото резултатите не са толкова черни, колкото са изкарани в паралелния анализ, въпреки че БСП загуби изборите, но една партия, тръгнала от ниво без кметове в областните градове, от 38 депутати, после да извоюва 80 депутати, президентски избори да спечели и да се представи добре, по-добре от предходните пъти на местни избори, смятам че е сериозен успех на това ръководство, така че няма причина да му се иска оставка", обясни той.

За оставката на лидера на БСП Корнелия Нинова, на цялото Изпълнително бюро и на Националния предизборен щаб се настоява в писмо, в което се прави алтернативен анализ на изборните резултати. Негов автор е Чавдар Георгиев - член на Националния съвет. Причината: провал на местния вот, след който БСП отсъствала от управлението на общините в половин България. "Ниската избирателна активност е в услуга на ГЕРБ заради контролирания и купения вот, но БСП  не полага усилия да мотивира българските граждани да упражнят правото си на глас", се казва в анализа. Настоява се и за уставни промени и спешно заседание на Конгреса на БСП. Под писмото фигурират 50 подписа на социалисти.

От пресцентъра на „Позитано” 20 уточниха, че членове на левицата са сигнализирали в централата на партията, че нито са полагали подписа си под такъв текст, нито са дали устно съгласие името им да присъства. Дори разбрали за текста и за присъствието им в списъка от имена от медиите. 

Депутатът от БСП Александър Симов обаче нарече писмото "кабинетно размишление", което не отчита фактори като чудовищния натиск по места, намалената партийна субсидия и връщането на БСП в четири областни центъра. Въпросът с лидерството в БСП трябва да бъде решен на редовен конгрес през месец май 2020 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във