Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП обяви коалиция с партиите на Първанов, Дончева и Кадиев

БСП е готова да подпише коалиционни споразумения за общо явяване на предстоящите избори с водените от червени отцепници партии - АБВ на Георги Първанов, „Движение 21“ на Татяна Дончева и „Нормална България" на Георги Кадиев. Това обяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова в петък (21 май). Нинова категорично отхвърли възможността да преговаря с "Изправи се. БГ" на Мая Манолова. 

Разговорите за широка лява коалиция се водят от две-три седмици, като се очаква споразуменията да бъдат подписани преди 26 май, когато партиите трябва да се регистрират в ЦИК за участие на изборите на 11 юли.

"Изчистихме общите си политики, всяка формация представи своите платформа и програма – видяхме, че в най-висока степен те съвпадат", каза Нинова на брифинг в централата на БСП. Политическият субект остава „БСП за България“, старите членове на коалицията се запазват, а новите подписват споразумение за предстоящия вот, което може да бъде продължено.

АБВ, Д21 и "Нормална България" ще намерят място общите листи, но по собствено желание лидерите на АБВ Георги Първанов и Румен Петков няма да бъдат включени в тях.

Мая Манолова няма да участва в коалицията, тъй като по думите на Нинова бившият омбудсман не е откликнала на поканите от „Позитано“ 20 преди последните избори, а в парламента „Изправи се! Мутри вън!“ "определиха БСП като „статукво“, като партия, с която не искат да говорят“. Консолидацията на левия вот не е коментирана и с новосформираната партия на експремиера Жан Виденов. 

Лидерът на "Изправи се.БГ" Мая Манолова реагира остро на информацията за коалиция около БСП: "Трансферният прозорец за партиите преди новите избори очевидно е отворен. Активните мероприятия – също. Съвпадат с ръста на доверието към „Изправи се.БГ“, който е над 50%."

"Изправи се.БГ не е партия, не участва в трансфери. Ние сме гражданска платформа и нямаме връзка с никакви коалиции на келепира и с никакви форми на ТКЗС-та. Не участваме и в трикове, активни ПР-мероприятия и организирани пропагандни групи за коалиции. Още повече, че се заговори за лява коалиция, чиито ТВ-промоутъри се явяват депутати от ДПС. Забележителен инженерен детайл за набитото око на свободните журналисти. Изправи се.БГ не се продава, не се сватосва и не се разцепва, колкото и това да е блян за нашите опоненти. Ние се борим за обикновените хора. А борците за постове на червени килими винаги ще са наши опоненти", коментира бившата омбудсманка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във