Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП обеща да положи максимални усилия за съставяне на кабинет

"Ако третият мандат дойде при нас, ние ще продължим по начина, по който и досега – конкретно, конструктивно и мъдро търсене на общите пресечни точки с колегите от другите парламентарно представени партии без ГЕРБ и ДПС, за да видим можем ли да постигнем съгласие по приоритетите за България." Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в началото на консултациите при президента Румен Радев.

Тя посочи, че социалистите са си поставили две основни задачи. "Първата е актуализацията на бюджета в три посоки – стабилизиране на здравната система за посрещане на COVID кризата, преизчисляване на пенсиите и увеличаване на доходите, за да могат българските граждани да посрещнат ценовия шок и увеличението на цените на тока, парното, храните и най-необходимите стоки. Третата посока е подготовка на държавата за евентуална мигрантска вълна. Това виждаме като предложения по внесената от служебния кабинет актуализация на бюджета, които ние ще направим между първо и второ четене с цел неговото подобряване. Втората задача, която сме си поставили, е да положим максимални усилия да се състави редовен кабинет. В това отношение може да се разчита на хладнокръвен разум, стабилно и отговорно поведение от коалиция "БСП за България", което ние показахме и при първите преговори. За нас беше най-важно да стигнем до съгласие по приоритети. Благодарение на усилията на екипите на двете страни в парламента успяхме да постигнем висока степен на съгласие по тези най-важни въпроси за кризите, които предстоят", посочи още лидерът на БСП.

"Ще продължим с това конструктивно, разумно и мъдро поведение, за да може да има редовно правителство през тежките есен и зима, които ни чакат, да дадем спокойствие и сигурност на българските граждани и стабилност на политическата система и държавата", допълни Нинова.

"Има остра необходимост от съставяне на кабинет в рамките на 46-ото Народно събрани", изтъкна държавният глава. "Страната е изправена пред редица предизвикателства, вчера имахме задълбочени дискусии по време на Консултативния съвет за национална сигурност, но това поставя с особена острата необходимостта от формиране на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание. Преди малко вашите колеги от ГЕРБ-СДС потвърдиха своята позиция, че ще върнат веднага втория мандат за съставяне на правителство", добави той. По думите му, за да не бъде пропилян третият мандат, е необходимо да има диалогичност между парламентарно представените партии.

"Ако третият мандат дойде при нас, ще положим усилия да разговаряме с "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!", за да намерим общото помежду си и спокойно и стабилно да обсъдим възможност за съставяне на редовно правителство", отбеляза Нинова пред репортери и след консултациите при президента. "Няма заявена от президента позиция на кого ще даде третия мандат. Това е негово решение, ние ще го изчакаме. Заявихме позиция, че ако реши да ни даде третия мандат, ще поискаме среща с него, за да говорим за служебните министри. Все пак това е кабинет, назначен от него, зависи от личните избор на всеки от тях. Не сме се отказали от своята идея, но това ще бъде разговор, след като и ако реши да даден на нас третия мандат", допълни тя.

Нинова поясни, че не е обсъждана конкретна дата за президентски избори и подчерта, че от БСП са готови за избори.

"Ние поставихме въпроса за мигрантската вълна, за тежката ситуация в Афганистан и последиците за Европа и България. Потвърдихме пред президента желание по-спешно да ни бъдат предоставени разчети какво е необходимо на България, за да се справим с тази вълна, да ни ги дадат на нас като народни представители от "БСП за България", за да ги внесем в парламента и да ги решим. Ако не стигнем до правителство и се разпусне парламента, няма да има орган, който да може да решава тези въпроси, които са необходими", изтъкна лидерът на социалистите.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във