Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП: Новите антикризисни мерки на правителството са прах в очите

Според БСП правителството си купува време чрез новите социално-икономически мерки. Не е ясна крайната цел на кабинета, но от обявените досега мерки нито една не функционира нормално, заяви по време на брифинг на "Позитано" 20 зам.-председателят на парламента и депутат от левицата Кристиан Вигенин.

Той определи обявените нови мерки за справяне с коронакризата като прах в очите на хората.

Вигенин съобщи, че се е провело съвместно заседание на Изпълнителното бюро и парламентарната група, чиято основна тема са били предложените от правителството нови социални и икономически мерки за справяне с кризата, породена от COVID-19.

"Основната цел видимо е оцеляване на правителството още малко. Защо считаме така? Защото това са мерки на парче. От началото на кризата, от месец март тази година, досега виждаме поредица от несвързани по между си мерки", посочи социалистът.

По думите му е несериозно обяснението на премиера, че средствата за новите мерки са от "мазнинките". Още повече, че става дума за средства на българските данъкоплатци, подчерта червеният депутат.

Вигенин отчете още, че повечето от обявените по-рано мерки не функционират и парите не могат да стигнат до тези, към които са насочени. "Само да припомним един изключително фрапиращ случай. Обещаните 500 млн. лева от ББР.  До бизнеса са стигнали 7.5 млн. лв. Смисълът на мерките, когато се прилагат, са да стигнат до хората и бизнеса навреме. Подобни забавяния на практика ги обезсмислят", коментира той.

"Що се отнася до социалните мерки - подкрепяме факта, че българските пенсионери ще получат допълнителни средства. Какво става, когато изтекат тези три месеца? Истинското решение на въпроса е преизчисляване на всички пенсии", категоричен е Вигенин. 

Зам.-председателят на парламента отчете като положително финансирането на болниците. Истинското решение обаче, според него, е сериозна реформа в здравеопазването и прекратяване на сегашното положение - болниците да са търговски дружества.

Що се отнася до средствата за подпомагане на бизнеса, някои от мерките били озадачаващи. "На кого ще помогне това, че се намалява ДДС върху виното и бирата, които се консумират в заведения? Очакваме малко по-сериозен анализ", добави депутатът от левицата.

Той изтъкна и тревожния факт, че у нас нямало инвестиции.

"Това е свързано не толкова с кризата, а с това, че продължава административната тежест. Това е ключов елемент в създаването на нормална инвестиционна среда и за борба с кризата, която се очертава и с която ни плаши министър-председателят", смята Вигенин.

Той е на мнение, че правителството на Бойко Борисов е изчерпано и че ако идва сериозна икономическа криза, тя трябва да бъде управлявана от компетентен кабинет с кредит на доверие.

Кабинетът и мерките нямат за цел трайно уреждане на проблемите, които идват със страшна сила към България, бе коментарът на зам.-председателя на парламентарната група на "БСП за България" Крум Зарков.

"Какви конкретно мерки ще подкрепим ще стане ясно в поведението ни в парламента. Досега разполагаме с анонсите на правителството, без въобще да е ясно какви точно са те. Вчера отново се заговори за ДДС, а тази сутрин се появиха и други предложения - за фитнес залите. Какво ще стане до довечера, ние можем само да гадаем", отбеляза Зарков.

Той определи надбавките към пенсионерите като подаяния. Според него се хвърлят милиони в нереформирани системи.

Зарков изтъкна, че правителството иска да привлече инвеститори, които четат в собствените си вестници как функционира българската държава.

За поклонението на връх Бузлуджа на 1 август Кристиан Вигенин обясни, че още на 21 юли Изпълнителното бюро, съвместно с парламентарната група на социалистите, е решило, че в допълнение към протеста, който се проведе в събота на 25 юли, ще се организира отбелязване на годишнината от учредяването на БСП на Бузлуджа на 1 август.

В 10.30 ч. сутринта ще бъдат поднесени цветя първо на паметника на Хаджи Димитър, на Димитър Благоев, а по-късно и на храм-паметника "Шипка". Още оттогава тече и подготовката. Създадени са всички условия всеки български социалист, който има желание да се присъедини към поклонението. 

Вигенин обвини доскорошния министър на здравеопазването Кирил Ананиев, че е забранил събитието, а след това го е разрешил, изтъквайки, че действията на Ананиев били хаотични.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във