Банкеръ Weekly

Общество и политика

БСП: Няма основание "Софийска вода" да иска увеличение на цената

Има вероятност жителите на столицата да гласуват на референдум с въпрос "Съгласни ли сте да бъде прекратен концесионния договор между Столична община и "Софийска вода" АД. На 28 март Върховният административен съд ще разгледа възможността за подобно допитване, а дали то ще бъде направено или не, ще се разбере по-късно във времето. Това стана ясно на пресконференция, организирана от градския съвет на БСП, в която взеха участие председателят и зам.-председателят на БСП в Столичния общински съвет (СОС) Милка Христов и Панайот Бончев.

"Софийска вода" АД няма основание да търси увеличение на цената", каза Панайот Бончев и допълни, че по-висока цена няма да доведе до повишаване на качеството на услугата, нито пък ще намали загубите по водопреносната мрежа.

Неотдавна "Софийска вода" поиска от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране цената на питейната вода в столицата да бъде увеличена с 9.52 % от 1 юли 2014 година. Според изчисленията на дружеството това ще излезе 14 стотинки за кубичен метър вода повече за потребителите, като цената ще скочи от 1.47 лв. на 1.61 лв. без ДДС, или около 2 лева за кубик след данъка. Самото повишаване на цената на питейната вода е заложено в бизнес плана на фирмата за периода 2014 - 2015 г. и е продължение на предходния период.

Според представителите на БСП за 2012-а и 2013-а година "Софийска вода" е направила инвестиции в сектора съответно за 40.5 млн. и 50.5 млн. лева.

Зам.-председателя на Столичния общински съвет Панайот Бончев заяви, че ако ДКЕВР одобри повишаването на цената, то "Софийска вода" ще инвестира 35 млн. лева за тази година и около 40 млн. лева за следващата 2014-а година. Това ще доведе до парадоксалната ситуация, че при увеличена цена и 19.5 млн. лева повече събрани пари, то дружеството ще инвестира по-малко финансови средства, спрямо миналогодишния двугодишен период, когато цената на водата е била по-ниска.

Според председателят на групата на БСП в СОС Милка Христова, "Софийска вода" АД желае повишаване на цената на водата, тъй като има сериозни заеми към фирмата - майка. До момента този заем е на стойност 70 млн. лв., като има възможност след време той да достигне 100 млн. лв. и да бъде направен опит да се прехвърли на Столична община. Към момента по заема към фирмата-майка (френската компания "Веолия") се изплащат годишно само лихвите, които са в размер на 5-6 млн. лева. Отделно заемът, който е взет от "Веолия" е с крайно неизгодни условия, като лихвеният процент е 6.2 на сто, а заемите отпускани от Световната банка в тази сфера са с лихва 2 на сто.

В договора със "Софийска вода" има редица клаузи, които трябва да бъдат преразгледани, а една от тях е тази за възвращаемостта, която е закована на 18 процента. Обществените поръчки, които фирмата прави също са със системни нарушения. Това става ясно от проучване на Агенцията за държавна финансова инспекция. То показва, че от общо 22 обществени поръчки - 18 от тях са извършени с нарушения. Това надхвърля 50 % от всички обществени поръчки, заради нарушенията са съставени общо 34 административни акта.

 

Петър Петров

Facebook logo
Бъдете с нас и във