Банкеръ Daily

Корнелия Нинова:

БСП няма да влезе във властта през задния вход за 5 месеца, а през официалния - за 4 години

Неолибералният модел е изчерпан. Грешен и изчерпан е. Време е за възстановяване на ролята на държавата – ролята на социалната държава в ключови сектори. И да се знае – Българската социалистическа партия сме народна, масова, патриотична, парламентарна, част от европейската и световната левица, лява партия. Нашите ценности са свобода, солидарност, справедливост, равенство, мир, труд, хуманизъм, хармония между човека и природата и родолюбие.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в над едночасовото си слово пред делегатите на 50-ия юбилеен конгрес на Българската социалистическа парти.

Ето втората част от изказването на Корнелия Нинова:

 

Уважаеми другарки и другари,

За краткото време от 4 години, в изключително трудна обстановка и отвън, и вътре в партията, постигнахме много. Мога да говоря дълго за постиженията, но по-добре да погледнем към бъдещето. Приемете, моля, най-искрената ми благодарност за труда, усилията, енергията и саможертвата, която направихте за тези 4 години. Хулиха ни, манипулираха общественото мнение, лъгаха за БСП, но не ни пречупиха. Изкушавам се тук да цитирам една мисъл: „ Великите умове обсъждат идеи, средните умове обсъждат събития, а малките умове – хора“. Не обръщайте внимание на малките умове. Нека се стремим да достигнем великите умове, защото е време за смели идеи и категорични действия. България има нужда днес от нов път на развитие и ние, българските социалисти, сме си извоювали правото през тези 4 години, че можем да осигурим този нов път на развитие. Някои ще питат -защо точно вие. Други ще кажат, че БСП също участва в управлението на прехода и допусна своите грешки. Така е.
Но защо БСП?

Първо. Ние сме единствената партия, която призна грешките си в прехода и се извини. Ще припомня как- защото това се забравя, а е важно. Самооценкатата, дадена от Конгреса на 8 май 2016 г.: „Ние не успяхме да отстоим и реализираме прехода на социалния модел. След всеки мандат на БСП губихме много избиратели и доверие. Основната причина е, че въпреки постигнатите икономически и социално подобрения, не се направи промяна на установения социално-икономически модел и на начина на упражняване на властта.
Всички други партии се обявяват за безгрешни, за самодостатъчни. Ние сме единствената партия, имала смелостта да признае отговорност за прехода, да признае грешки и сме единствената, имала мъдростта да ги отрече и готовността да не ги повтаря. И ето днес предлагаме да поправим онова, което сме отбелязали в тази самооценка. Да направим промяна на установения модел на прехода.

Други българи казват, че сме еднакви. Обещаваме докато ни изберат, след това забравяме обещаното и се стремим единствено към лични облаги. Че се сговаряме задкулисно и власт и опозиция ставаме едно и също – политическата класа на статуквото. Може и да е било така , но в последните години БСП променяме този модел на правене на политика и успяваме. Днес автентично можем да претендираме за носители на промяната, защото още преди 4 години първи назовахме проблема, който днес припознават всички българи, протестиращи на площадите. Тогава го нарекохме паралелна държава.

Това, уважаеми другарки и другари, беше на 4 януари 2017 г. Когато за пръв път заявихме това, помните ли как всички се нахвърлиха върху нас. Народът бе държан в страх, владееше го апатия. Имахме поробена държава от свои. На следващата година, на 26 юли 2018 г. , се обърнахме към нашите сънародници с думите: „Ние, БСП, не предлагаме алтернатива на ГЕРБ, а на модела, създаден в годините на прехода, за който всички партии имаме принос. Днес не се обръщаме към опонентите си, а към народа си. Можем ли да събудим и обединим националната си енергия, да сложим край на прехода и да очертаем хоризонт и друг път на България? Да се освободим от страха и апатията, от разделението в миналото българи срещу българи и да се обединим- българи за бъдещето, около няколко ключови за съществуването ни като народ и държава въпроси? А те са – върховенство на правото, демографска криза, икономика, образование, здравеопазване и бедност.“

И тогава, през 2018 г., пак бяхме сами. Но днес имаме най-големия съюзник. Днес хиляди искат същото на протестите в български градове и европейски столици. Ето защо казвам, че имаме право да претендираме за автентични носители на промяната.
Скъпи другарки и другари, не искаме да яхаме протеста, не искаме да го присвояваме. Подкрепяме го. Но нека да бъдем и обективни в оценката за фактите – докато други мълчаха и угодно пригласяха на властта, ние четири години показвахме уродливите й прояви. Всеки един от вас лично понесе ударите и несгодите на тази власт.

Моля, отворете книжката с документите на Конгреса и вижте какво пише на първата страница – думи на нашия първоучител и учредител Димитър Благоев: „Много е важно да схване человек задачите на своя век. Според това доколко человек схваща тия задачи, доколко ги разбира, дотолкова може да бъде полезен като обществен деятел.“

Ние, българските социалисти, като прогресивни хора, разбрахме предизвикателствата на нашето време още тогава и назовахме проблема, директно в очите, смело и непоколебимо. Вече 30 години живеем в преход, за който всички политически партии носим своята отговорност. В тези години икономически кръгови си купиха политици от всички цветове. Който и да е на власт, тази спойка от пари и политика продължава да управлява и да се възпроизвежда. Тя е скритата паралелна държава и дърпа конците на истинската. В последните 10 години, в които управлява ГЕРБ, към тези проблеми се добавиха нови. В България се установи авторитарна власт. Свободното предприемачество е убито. Свободата на словото е потъпкана. Различното мнение е преследвано. Разгражда се държавността. Заличава се разделението на властите. Демократичните институции не работят. Държавата е превзета от малцина. Народът е поробен и държан в страх от свои. Корупцията е държавна политика, а безнаказаността е гарантирана със закон и това не може да продължава. Този модел ни убива. Той не може да бъде кърпен, той трябва да бъде сменен.
Как?
Днес всеки вижда тази смяна по различен начин. ГЕРБ предлагат промяна в Конституцията. Това не е промяна, това е поредната крачка към узаконяване на авторитарната власт. Те премахнаха преамбюла с основните човешки ценности – мир, свобода, хуманност. За 10 години унищожиха правовата, социалната и демократичната държава на практика. Сега искат да узаконят това унищожаване и де юре, премахвайки ги в Конституцията.

Искам да сме ясни. БСП ще се противопостави с всички сили на това посегателство върху устоите на държавността и изконните човешки права. ГЕРБ няма да получат нито един глас от народните представители на парламентарната група на коалиция „БСП за България“.

ДПС виждат изход от кризата в експертно правителство, гръбнакът на което да бъдат ГЕРБ и БСП – едните с премиера, другите с вицепремиера. В последните дни чувам премиерът Борисов да казва, че това е най-добрият вариант за ГЕРБ за излизане от кризата. „Обединените патриоти”, в лицето на г-н Каракачанов, побързаха да се съгласят и да се присъединят към този вариант, в който трябва да участва и БСП. Тройната коалиция, която досега управляваше скрито, е готова да официализира съюза си, уж в името на България, а всъщност за спасяване на статуквото и осигуряване на Борисов комфортно оттегляне от властта.

Кой им липсва в пъзела на този комфорт – Българската социалистическа партия. Макар да имат математическо мнозинство в Народното събрание, без БСП им липсва политическия комфорт. И тук също искам да сме ясни – БСП няма да участва в този сговор. БСП няма да влезе във властта през задния вход за 5 месеца. БСП ще влезе през официалния, за 4 години, ако народът ни даде това право.

Този парламент е изчерпан. Той не може да гарантира стабилност на държавата, сигурност и перспективност на народа. Изходът – нови избори, ново доверие, нова легитимност, дадена от суверена, на когото той реши.

Нека да погледнем извън парламента. Какъв изход от кризата и промени предлагат десните – оставка на Борисов и Гешев и промяна в съдебната система. Прекрасно- и ние искаме това. И го искаме отдавна. Къде бяха те , когато предлагахме изцяло друга философия на антикорупционно законодателство и съдебен контрол върху актовете на главния прокурор. В Народното събрание часове наред бранехме от трибуната върховенството на закона, разделението на властите и взаимния контрол, както и налагане на съдебен контрол върху актовете на главния прокурор. Никой няма право да отрича тези усилия на парламентарната група на коалиция „БСП за България“ и на БСП. Десните го правят. Отричат тези наши усилия, фиксирани в остаряла антикомунистическа риторика, която младите по площадите изобщо не разбират. Промяна в съдебната система и ние искаме, но достатъчно ли е? Къде им е плана за икономиката, за образованието, за здравеопазването и за демографията?

Уважаеми другарки и другари,

България се намира в тежка политическа, институционална криза. В криза на доверие от народа към управлението и на прага на страшна икономическа и социална криза. Всяка партия търси решения за себе си. Търси мястото си в политическото пространство. И това е нормално, ако разсъждаваш в рамките на партийното. Но времето не е за тяснопратийно мислене. Времето е за държавнически отговорни действия. Всяка партия, загледана в пъпа си днес, пропуска голямото – пропуска България. Днес едни търсят безпроблемно излизане от властта. Други, яхнали протеста- бързо влизане във властта. Трети – как да бъдат балансьори на властта. Нашата цел е друга. Ако искахме просто да участваме във властта и да консумираме облагите за себе си, можехме да го направим много пъти. Не, нашата цел е друга – да дадем стабилност на България, да гарантираме сигурност и спокойствие на българите, да очертаем перспектива пред тях и да реализираме правовата, демократична и социална държава.

Стъпките към тази цел са: подаване на ръка на всички лявомислещи, социално-ориентирани, прогресивни хора, непартийни, честни българи, родолюбци. Създаване на много широк фронт от съмишленици и насочване на този фронт към истинската промяна на България. На второ място, избори и убедителното им спечелване от БСП. На трето, честно, неподкпупно и последователно изпълнение на поетите ангажименти към народа преди изборите. Не забравяйте, в момента само ние имаме готов план за управление, „Визия за България“, който се ползва с голяма подкрепа, защото беше изготвен от стотици хора от цялата страна. Целта на този план не е просто да сменим ГЕРБ и да седнем на техните места, а да сменим модела и да насочим страната по пътя на промените.

Неолибералният модел е изчерпан. Грешен и изчерпан е. Време е за възстановяване на ролята на държавата – ролята на социалната държава в ключови сектори. И да се знае – Българската социалистическа партия сме народна, масова, патриотична, парламентарна, част от европейската и световната левица, лява партия. Нашите ценности са свобода, солидарност, справедливост, равенство, мир, труд, хуманизъм, хармония между човека и природата и родолюбие. Първата ни работа, стъпквайки на тези ценности и на характера на партията, е възстановяване на държавността, върховенството на закона, с безкомпромисна борба с корупцията. Възстановяването на разделението на властите, връщане на доверието в парламента като основна институция в парламентарната република. Функциониране на институциите с грижа за хората.

Второ, гарантиране на свобода на честните предприемачи, на словото, на различното мнение. Третото – справедливост. Законите да се прилагат еднакво за всички. Четвърто – държава в помощ на икономиката и с грижа за родното производство. Икономика с дългосрочно планиране, с публични инвестиции, износ на продукция с висока добавена стойност, с акцент върху развитие на електротехника, електроника, информационни технологии, машиностроене, земеделие, туризъм и хранително-вкусова промишленост.

Пето-нова структура на земеделието. Земеделската земя да се използва само за земеделски нужди, а не за търговски и инвестиционни интереси и нов начин на субсидиране на родното производство.

Шесто – публични инвестиции в наука и високи технологии. Седмо – образование, обърнато към дигиталното поколение, но стъпило здраво на ценностна система и вървящо ръка за ръка с възпитанието на нашите деца.

Осмо - нова държавна политика в здравеопазването, в която болниците не са търговски дружества, здравеопазването се развива на регионален принцип, заплащането на лекарите и сестрите е уредено с наредба и осигурява справедливо възнаграждение на труда им. Девето - нова справедлива данъчна система. Отмяна на плоския данък, въвеждане на прогресивен, на семейно подоходно облагане за младите и преизчисляване на всички пенсии за възрастни. Десето - регионализация на всички политики с цел намаляването на различията между регионите и реална децентрализация. Единадесето-културата, духовността и българщината са ни спасявали в трудни моменти и са ни съхранявали като народ. Засилена държавна политика в тази сфера е задължителна за бъдещето ни като нация.

Дванайсто-една от най-важните политики за БСП – това е екологията. Това е темата на настоящето и бъдещето. Това е тема на новото ляво, на младите, ние сме длъжни да опазим прекрасната си природа и българският народ да има чист въздух, земя, храна, вода, зелени гори и гаранции за здраве. Една така развита България със собствена икономика, със стабилна социална, здравна и образователна система, без корупция ще има и друга тежест в нашето общо семейство - Обединена Европа. Европейският път на развитие на България е неотменим, но гласът на България там трябва да звучи авторитетно, а не васално.

В общите решения трябва да се защитава и отчита българският национален интерес с характер. Същият българският национален интерес изисква да нормализираме отношенията си с Русия, да строим, да търгуваме, да пътуваме, да имаме културен обмен. Санкциите вредят на това. Една част от обществото ни винят, че сме русофили, други, че искаме добри партньорски отношения със САЩ и казват: "Щом е така, значи сте русофоби". Това е политика на крайностите, на филите и фобите. Докога ще делим народа си така? Кое може да ни обедини. Едно единствено нещо - българският национален интерес. Той диктува да водим балансирана външна политика с много ясни и категорични национални позиции и характер, те да бъдат защитавани и на изток, и на запад.

Уважаеми другарки и другари, в последните 4 години извървяхме нелек път. Доказахме се като държавнически отговорна, организационно мобилизирана и готова да промени модела на управление партия. По трите най -важни въпроси за една партия. Първият – на терена на морала. Вторият – на терена на политиката. И третият – на терена на организационното състояние.

На терена на морала – отрекохме задкулисието и олигархично-мафиотския модел на управление. Не само го отрекохме – ние сме единствената партия, която отказа да влезе в сговор с него и всеки ден неотклонно и последователно водехме борба с него.

На терена на организационното състояние – ние сме единствената партия, която направи най-демократичната, най-модерната и най-европейска реформа – дадохме властта на народа, на членовете на партията. Да решават чрез прекия избор за председател. И с високата мобилизация показахме, че активна, може да провежда честни избори и е консолидиране не зад един човек, а зад политика.

И трето, на терена именно на политиката – ние сме единствената партия, готова с план за управление на България, който гарантира икономически развита, социална, справедлива, демократична и правова държава. Политика с грижа за хората, морал и организация – това е пътят за успеха ни на парламентарните избори.

След 4 години усилия и труд е време да получим този успех, победата на парламентарните избори. Не за постове, а за лостове за промяна на България. Няма да е лесно, но ние доказахме, че трудните неща не ни стряскат.

Ще завърша с една мисъл, която харесвам: „Никога не се предавайте. Никога, никога, никога. Нито за големи, нито за малки неща. Нито за значими, нито за незначителна. Никога не се предавайте, освен на убежденията си за чест и за здрав разум.“

Вярвам, че с вашата чест на почтени хора, с нашата чест на социалисти-родолюбци и със здравия ни разум на държавници, ще управляваме България с грижа за хората. На добър час!

Facebook logo
Бъдете с нас и във