Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП няма да участва във временната комисия за нова конституция

Депутатите от БСП няма да участват във временната парламентарна комисия, която ще гледа проекта на ГЕРБ за промени в конституцията. Това обяви заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Крум Зарков по време на дебата по предложението на управляващата партия за създаване на комисията.

"За съжаление кошмарът "ГЕРБ посяга към Конституцията" продължава. Той минава в нов етап. В 13 ч. непредвидимо внасяте някаква временна комисия. Отсега да кажа, парламентарната група на БСП е твърдо против създаването на такава комисия и няма да участва в нея не с трима, а с нито един представител. Няма да легитимираме този абсурден, вреден и опасен политически ход, с който, за да се спечели малко време на едно изчерпано правителство и мнозинство, се атакуват самите устои на държавата. Такава комисия е ненужна, ненавременна и напълно неприемлива", подчерта Зарков.

Той отчете, че няма нужда от нова конституция, а решението е само и единствено оставка на правителството.

Предложението на ГЕРБ е в комисията да участват всички парламентарни групи с по трима представители. Участие ще вземат и трима народни представители, които не членуват в парламентарни групи. Комисията ще работи в рамките на 2 месеца.

"Тя трябва да разгледа и утвърди не само законопроект, който е внесен от ГЕРБ и "Обединени патриоти" и "Воля“, но и всички предложения, които постъпят. Да организира кръгли маси и дискусии с академичната общност. Проектът ще бъде изпратен за одобрение до Венецианската комисия", обяви в сряда депутатът от управляващата партия Десислава Атанасова. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във