Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП няма да участва в обсъждането на бюджета в Народното събрание

БСП няма да влезе в пленарна зала и да участва в обсъждането на бюджета. Това обяви зам.-председателят на парламентарната група на левицата Крум Зарков на извънреден брифинг в парламента. Възраженията им са както по параметрите на бюджета, така и по начина, по който обсъждането му влиза в дневния ред.

„Парламентарната група на БСП няма да подкрепи бюджетите на управленско безсилие, които ни се предлагат от правителството. И тъй като управляващите и мнозинството им го знаят, прилагат невиждани досега методи за силовото му прекарване през българския парламент, но не по този начин. Не по метода на джипката, вкарана в парламента“, заяви Зарков. "Ние няма да легитимираме този процес. Ще изразим всичките си критики, ще направим алтернативните си предложения, но не днес е времето за разглеждане на този бюджет, не и по този начин", каза още той.

Според него в здравеопазването нито една дупка не може да бъде попълнена с изливането на милиони. По думите му пенсионерите нямат нужда от подаяния, а от система, която да спазва техните права. 

"Освен че е бюджет на безсилието, той е нереалистичен. Прогнозите на авторитетни международни институции показват, че заложените в него параметри, са неадекватни. Това е просто една лъжа и в тази лъжа БСП няма да бъде съучастник. Нашата роля на опозиция е да разобличаваме", допълни още Зарков.

Преди това в парламентарната зала депутатите от БСП възразиха остро срещу силовия начин, по който мнозинството вкара за разглеждане в пленарната зала държавния бюджет и бюджетите на ДОО и НЗОК преди да са изтекли задължителните 24 часа от одобрението им в ресорните парламентарни комисии.

 Предвиденият дневен ред за деня бе променен по предложение на парламентарния шеф Цвета Караянчева. Това стана при кворум на ръба, осигурен от втори опит. При първия в 9,10 ч в пленарната зала се оказаха по-малко депутати от необходимите 121, вторият опит успя на ръба със 121 регистрирани. Стигна се до проверка на кворума и шумен скандал.

"За да сме тук в пленарна зала, значи да сме съучастници, а ние не сме", заяви от парламентарната трибуна заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков в процедура по начина на водене във връзка с поименната проверка за кворум.

"Не ви призоваваме да нарушите правилника, призоваваме ви да го разберете. Неслучайно има различни предвидени форми за установяване на кворума: нормална регистрация или поименна такава. Целта на поименната регистрация не е игра на котка и мишка, онче-бонче или дребни хитрини. Целта на поименната регистрация е всеки народен представител с името си, ставайки от място, казвайки "Тук" да поеме отговорност за случващото се в зала. С поименната регистрация днес тук всеки народен представител трябваше да каже: "Съгласен ли съм с това, че се вкарва бюджет без елементарна подготовка от днес за утре", обясни Зарков.

По думите му всеки е трябвало да каже дали ще остане в историята като този, който е направил това възможно. "Това е поименната проверка и ние от БСП ви казваме - не, защото за да сме тук, значи да сме съучастници. А ние не сме", каза още Зарков.

От БСП обявиха още, че ще поискат от компетентните органи информация дали управляващите са осигурили кворум с депутати, поставени в карантина.

Иван Ченчев заяви: „Ние настояваме това да се случи в спешен порядък, защото всеки един от нас, всички народни представители, е нормално да се притесняваме за здравословното си състояние. Не искаме нищо повече, освен да работим в безопасна среда. Дали това е така и дали към момента на регистрация днес е имало карантиниран народен представител, трябва да ни каже министърът“.

Социалистите поискаха бюджетните закони да отпаднат, тъй като се нарушава правилникът на Народното събрание. Филип Попов от левицата посочи мотива, че „нашият правилник предвижда, че докладът по съответния законопроект за първо четене следва да бъде внесен в пленарна зала не по-рано от 24 часа от гледането му на комисия“. „Този срок не е изтекъл. Моля да се спазва правилникът и тази точка да отпадне“, настоя той.

Съпартиецът на Филип Попов - Георги Свиленски обвини управляващите, че нарушават правилника и действат по заповед. „Не може да се гледа нещо в зала, преди народните представители да имат докладите 24 часа по-рано. Разбирам, че трябва господин Борисов да изкара още някой и друг месец във властта. Мисля, че понеделник, вторник, сряда, четвъртък, има достатъчно време да се запознаят народните представители, за да гласуват както трябва - по съвест, а не както трябва - по заповед“, заяви той.

Предложението на БСП не беше прието и бюджетните закони останаха в дневния ред. Поименна проверка, поискана от ГЕРБ, установи 130 депутати в залата. Преди това обаче председателят на Народното събрание Цвета Караянчева настоя да бъдат отбелязани и червените депутати, които към момента бяха там. Левицата оспори и проверката.

Таско Ерменков и всички включени в нея депутати от БСП поискаха да бъдат извадени от списъка с присъстващи народни представители. „Кворумът ви не е легитимен в момента по начина, по който го установиха с тази поименна проверка“, подчерта той.

В отговор председателстващият заседанието Валери Симеонов заяви: „Това, което лично аз видях, както и над 100 народни представители – вашето тяло беше в тази зала. Вашето тяло го видях лично“.

От ДПС също изразиха несъгласие с поименната проверка. „Превръщането на поименната проверка само и свеждането ѝ до физическо присъствие в залата означава, че вие приемате да отнемете свободната воля на народните представители да заявят своето участие в тази поименна проверка. И го правите, забележете, за приемането на основния закон на Републиката годината, няма друг по-важен от Законът за бюджета“, посочиха от движението.

Караянчева бе категорична, че правилникът е спазен: „Когато цитирах имената на тези колеги, те бяха в залата и бързаха да излезнат през вратата. Направете справка със стенограмата“.

От БСП обявиха, че ще сезират Конституционния съд за нелегитимната според тях проверка на кворума.

Левицата поиска от здравния министър Костадин Ангелов, който също бе в залата, справка за броя на болните и карантинираните депутати, която им бе отказана.

След това заседанието продължи с промените в Закона за извънредното положение. 

По-рано депутатите приеха да отпадне парламентарния контрол, в който трябваше да участват вицепремиерите Марияна Николова и Екатерина Захариева и четирима министри.

Facebook logo
Бъдете с нас и във