Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП няма да се хване на въдицата на премиера, твърди Димитър Данчев

Съмнявам се, че в БСП някой ще се хване на въдицата на премиера, на неговия кризисен пиар от типа лансиране на някакви идеи, които той пуска като стръв и се надява някой да му се хване на тази въдица.“ Това заяви пред БНР  Димитър Данчев, секретар на парламентарната група на „БСП за България” и член на централната избирателна комисия на партията.

Той подчерта, че философията на промените в Конституцията е да има съгласие на две трети от народните представители, а премиерът без консултации излиза и казва, че ще предложи нова конституция. „Това, което разбрахме, е, че той има подготвен вариант на конституция. Вероятно става въпрос за нещо, писано от Данаил Кирилов, което той, забележете, като един истински Паисий, е писал някъде тайно. Обаче тук вероятно специалистите по конституционно право са припаднали от смях“, коментира още Данчев.

Той изтъкна, че широкият обществен дебат по конституционна промяна включва и извънпарламентарните формации, които се ползват с обществено доверие. „Няма логика да се участва в обсъждането на подобни несъстоятелни идеи“, обясни Димитър Данчев в отговор на въпрос дали БСП има еднозначно и предпоставено решение да не подкрепи проекта на ГЕРБ за нов основен закон.

По повод свикването на извънредно заседание на парламента социалистът коментира, че БСП е свършила своята работа като опозиция. „Ние събрахме необходимите подписи и свикахме извънредно заседание. Друг е въпросът, че за пореден път министър-председателят потъпка парламентарната държава и нареди на своите народни представители да не участват в заседанието. Това нещо го няма никъде“, поясни Данчев.

„Информацията за това кой ще може да гласува на предстоящите вътрешнопартийни избори ще получим от общинските структури на БСП. Тя ще включва списък с членовете на партията към 31 декември 2019 г. Кампанията стартира нормално. БСП се намирана на прага на едно историческо за партията и политическия живот събитие. За първи път ще бъде проведен пряк избор за председател. БСП дава пример за истинска пряка демокрация. Този пример е и една покана за всички останали политически организации пряката демокрация да стане водеща у нас“, заяви социалистът.

По повод свикването на заседание на Висшия ръководен орган на партията, депутатът заяви, че такова трябва да бъде проведено. „Преди заседанието на конгреса на партията на 26-ти септември, такова заседание трябва да има, за да бъдат приети най-малкото документите за предстоящия конгрес. Друг е въпросът, че в средата на август месец събирането на кворум за провеждането на легитимно заседание на Националния съвет не е лесна задача, защото голяма част от членовете са пръснати в различни краища на страната“, обясни социалистът.

„Нашата комисия е осигурила равни възможности за участие на петимата кандидати в рамките на партийните медии. Тук говорим за вестник „Дума“ и за Българската свободна телевизия. Те ще имат възможност да отразяват своите действия в рамките на предизборната кампания в тези медии всеки ден с предизборна хроника и да участват в различни предавания. Комисията е дала възможност за едно равнопоставено, честно и открито участие на всички“, заключи Данчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във