Банкеръ Daily

Корнелия Нинова:

БСП няма да промени позицията за военната помощ за Украйна

S 250 27e01011 28c2 4add 9d02 67de22479e2c
S 250 8d4e8312 afe6 4ab7 8151 2f30747da8dd

БСП няма да промени позицията си относно военната помощ за Украйна, каза в Кърджали вицепремиерът и председател на партията Корнелия Нинова. Тя уточни, че се изчаква коалиционния съвет във вторник, а искането е премиерът Кирил Петков да представи в пълнота разговорите по време на посещението си в Киев. Нинова отново посочи, че България не е изнесла нито един патрон за Украйна.

С уговорката да се изчака коалиционния съвет Корнелия Нинова отклони въпроса има ли опасност за правителството и за извънредни избори.

"Дайте да изчакаме коалиционния съвет, да изслушаме премиера за разговорите му в Украйна, пак ще разговаряме. Аз потвърждавам нашата позиция", заяви тя.

В Кърджали, където се провежда фолклорен празник за 1 май, Нинова е чула едно общо мнение.

"Нямаше човек, до който да се докосна и да не ми каже – дръжте здраво за оръжията, не искаме да се изпращат оръжия, не искаме да ни въвличате във войната, искаме мир. Минете между хората, чуйте ги. Ние изразяваме тяхното мнение", каза още лидерът на БСП.

Вицепремиерът отново посочи, че България не е изнесла и един патрон за Украйна. 

"Нито един договор, документ или износ за Украйна не е осъществило българското правителство. Изнася за много трети държави, какво става оттам нататък с това оръжие българската държава не знае и няма право да контролира", посочи тя.

Според Корнелия Нинова голяма част от работодателите искат запазване на сегашната цена по договора с "Газпром". Това може да стане с таван на цената, а разликата да се поеме от държавата.

"Ние сочим и източник, за да се покрие тази разлика и това са свръхпечалбите на енергийните дружества", допълни тя.

Темата за цената на газа ще бъде обсъдена на коалиционния съвет във вторник, посочи още Корнелия Нинова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във