Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП няма да подкрепи кабинета на "Има такъв народ"

БСП няма да подкрепи предложения от "Има такъв народ" кабинет. Това обяви на брифинг лидерът на левицата Корнелия Нинова. Причината e, че в програмата на ИТН няма мерки за смяна на модела, а дори "се вижда задълбочаване на досегашния модел", обясни Нинова.

"Слави Трифонов нанася тежък удар по парламентаризма с начина, по който поднася своето предложение – без диалог, вместо от джипката – от Фейсбук. Не сме се борили толкова години, за да сменим един авторитарен модел с друг", подчерта лидерът на БСП.

Според нея сред приоритетите на Трифонов няма нито дума за сериозна съдебна реформа, борба с монополистите, социални мерки, външна политика, здравеопазване и образование, а в същото време се вижда неолиберален подход в концесионирането на магистралите - "от хората да се взимат още и още пари" и приватизацията на Българската банка за развитие. "Сигурно вече има решен купувач", предположи соцлидерката. 

Нинова смята, че е бил употребен справедливият гняв на хората от протестите за поредния политически експеримент. А БСП имала четири принципни политики, които неизменно отстоявала: промяна на модела на управление на паралелната държава и задкулисието, връщане на държавността, социалната политика, сигурност и стабилност.

Председателят на социалистите изтъкна, че БСП няма да подкрепи и правителство на ГЕРБ. А ако левицата получи проучвателен мандат, ще направи всичко възможно, за да се стигне до съставяне на кабинет след прозрачно проведени консултации.

Националният съвет на БСП ще се събере следващата седмица и ще вземе окончателни решения по предложенията на Изпълнителното бюро.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във