Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП няма да подкрепи кабинет на ИТН, ако Илиев не бъде оттеглен

Политическият съвет на коалицията "БСП за България" прие следното решение:

1. Оценява високо положените усилия на преговорния екип за постигане на политическо споразумение с ПП "Има такъв народ", в което да залегнат приоритетите на коалицията.

2. Изразява резерви по отношение на персоналния състав на предложения Министерски съвет и по-конкретно към кандидатурата на Петър Илиев за вицепремиер и министър на МВР.

3. Ако той не бъде оттеглен, ПГ на Коалиция "БСП за България" да не подкрепя предложения МС.

"Ще гласувам "против" БСП да подкрепи проектокабинета на "Има такъв народ". И не само заради Петър Илиев и неяснотите около други кандидат-министри", коментира по-раноднес депутатът от "БСП за България" Крум Зарков по повод днешния пленум, на който социалистите ще кажат окончателно дали подкрепят правителство на ИТН. 

"Причината е, че очевидно зад този кабинет не може да се състави мнозинство, което да не зависи от ГЕРБ или ДПС. Без това, за нито една от точките, по които се споразумяхме с ИТН, няма гаранция за изпълнение. Напротив - сигурно е, че много от тях ще останат само на думи", аргументира се още социалистът. 

По-късно през деня Националният съвет на БСП и общото събрание на Парламентарната група на коалиция "БСП за България" взеха решение, ако кандидатурата за вицепремиер и министър на вътрешните работи Петър Илиев не бъде оттеглен, да не подкрепят правителство, предложено от ИТН.

Вчера стана ясно, че "Изправи се БГ! Ние идваме" също няма да подкрепят ИТН. 

Днес се разбра, че и "Демократична България" няма да гласува "за" проектокабинета на хората на Слави Трифонов. От партията имат сериозни резерви към предложените министри. ДБ обаче не иска да изгаря всички мостове за бъдещо правителство и очаква третият мандат да бъде успешен. Дали той трябва да отиде при ДБ, или при ИБГНИ - Христо Иванов не отговори категорично. Даде да се разбере обаче, че правителство с мандат на БСП няма да е това, което очакват гражданите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във