Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ, ще постави условия на ИТН

При предлагане на правителство от ГЕРБ парламентарната група на БСП ще гласува "против". При предложение за правителство с мандата на "Има такъв народ" решението е да се проведат консултации. БСП ще подкрепи кабинет, издигнат от партията на Слави Трифонов, но без да участва в него. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг след заседание на Националния съвет на партията.

Социалистите ще поставят условие кандидатът за премиер и излъчилата го партия да изразят готовност за: бързи действия за разрешаване на здравната криза; борба с корупцията, укрепване на независимата съдебна система, медиите и парламентаризма; обективна и задълбочена ревизия на състоянието на бюджета; прозрачност на процеса на договаряне на оперативните програми с Европейския съюз за периода 2021-2027 година и нов План за възстановяване и устойчивост; изменение в изборното законодателство, за достоверно отчитане на гласа на всеки избирател и прекъсване на корпоративния и купения вот;

Ако партията, която предлага правителство, или излъчения от нея кабинет смятат "да осъществяват действия по своя инициатива или по инициатива на свои коалиционни партньори, които противоречат на основните политически ориентири и предизборни ангажименти на БСП, тя няма да получи подкрепа от страна на ПГ на БСП."

"При положение, че се стигне до проучвателен трети мандат на БСП, Националния съвет заедно с парламентарната група в спешен порядък ще вземат решение по този въпрос", каза още Нинова.

"Националният съвет разгледа доклада от изборните резултати и политическия доклад за причините и за необходимите действия оттук нататък. Взе решение – в срок до 30 април да се проведат заседанията на общинските и областните съвети, където да се направят анализите на местните структури за резултатите от изборите. Те да бъдат предоставени в Националния съвет. Изпълнителното бюро да ги обобщи в срок до 15 май и да внесе в Националния съвет план за действие от тук нататък", съобщи лидерът на левицата.

Не беше поставен и повдигнат въпрос за свикване на Конгрес на БСП, такъв няма да се проведе, каза още тя. 

Корнелия Нинова коментира напрежението пред сградата на БСП с искане за оставката ѝ така: "Вчера Изпълнителното бюро на БСП проведе среща с младежкото обединение. А тези младежи днес на "Позитано" бяха от Перник. Всеки има право да изразява мнението си и да ми иска оставката, не съм се извинявала на никого."

На пленума стана ясно, че БСП ще подкрепи за втори мандат президентската двойка Румен Радев - Илияна Йотова. Решението бе подкрепено със 122 гласа "за".

Още в началото на годината, през февруари, президентската двойка даде заявка за втори мандат. Тогава БСП не изказа позицията си. Мотивът на Корнелия Нинова беше да изчакат резултатите от парламентарните избори.

Сега соцлидерката очерта това като обща грешка на ръководството, която е оказала влияние на изборните резултати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във