Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП: Няма да осигуряваме мнозинство за престъпните закони, които управляващите се канят да приемат

"Няма да осигуряваме мнозинство за престъпните закони, които се канят управляващите да приемат", заяви председателят на ПГ на "БСП за България" и кандидат за председател на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента.

"Очевидно управляващите нямат мнозинство. Не могат да си съберат мнозинството, за да започне заседанието. Единствената ни цел е да гарантираме машинното гласуване. Ще се регистрираме само тогава, когато се приемат тези текстове. Да си осигурят мнозинство. Те управляват държавата", изтъкна още Нинова.

Тя попита как точно да се контролира изпълнителната власт чрез парламентарен контрол. "Единственият отговорен в изпълнителната власт се казва Бойко Борисов. За 4 години не си спомням да е дошъл да отговори на един наш въпрос. Така че и това нещо става бутафорно вече", подчерта председателят на парламентарната група на БСП.

Тя отчете, че премиерът не е идвал при гласуването на бюджета и при смяна на министри, нито при откриването на парламентарния сезон. "За него парламентът не съществува", изтъкна Нинова.

Народните представители от ДПС също не се регистрираха и така не се събра нужният кворум за провеждането на пленарното заседание.

"Депутатите от мнозинството или си спинкат сладко-сладко, или не им се работи, или обикалят министерствата, това си е тяхна работа", каза  Хамид Хамид от ДПС, допълвайки, че кворумът в парламента е ангажимент на мнозинството, а от ГЕРБ липсват всички депутати, за да се регистрират за днешното заседание.

Не 1, а 12 депутати от Движението са се регистрирали в парламента днес сутринта, уточни Хамид. "Аз лично също се регистрирах. Въпреки 12-те човека, видяхме, че управляващото мнозинство го няма. Най-вероятно обикалят министерствата за последно. Явно не искат да ходят на работа. В последствие виждам, че са ви представили справка, че от ДПС се е регистрирал само един човек. Това са последващите регистрации. Колегите така са преценили", каза още депутатът от ДПС.

Милен Михов от "Обединени патриоти" обвини левицата, че е избягала от ролята си на опозиция. "Деконструктивната политика на БСП, подкрепяна от ДПС, да доказва, че парламентът не може да работи днес, доведе до жертва на парламентарния контрол. Опозицията се отказа от конституционното ѝ политическо задължение да контролира изпълнителната власт, жертвайки кворума", каза той. 

Валентин Радев от ГЕРБ смята, че отговорността за кворума е на управляващите: "Нормално действие на опозицията, както и ние сме го правили. Те не се регистрират, наша отговорност е да се регистрираме, но не намерихме достатъчно хора. Съжалихме, защото трябваше да си е пълноценен работен ден. Случва се в политиката. Аз съжалявам, че идваме тук, имаме работа за вършене. Не можахме днес, но ще наваксаме в сряда", увери Радев.

Според Валентин Николов от парламентарната група на управляващата партия, не е много умно опозицията да не се регистрира. "Днешният ден е ден на контрол, а би трябвало това да е ден на опозицията. Те явно не искат да контролират правителството", изтъкна той.

Николов допълни, че свалянето на правителството е описано в Конституцията. То не ставало с искане, а с вот на недоверие, не ставало и с протести.

"Това (днешната липса на кворум - бел. ред.) ще накара управляващите, т.е. ние, заедно с патриотите и тези, които смятат, че правителството трябва да работи, да се мобилизират. Да идват по-навреме на работа. Знаете, че колегите спират на другия паркинг, закъсняват", каза депутатът от ГЕРБ.

Независимият депутат Спас Панчев упрекна БСП и бе категоричен, че управляващите могат да разчитат и в бъдеще на подкрепата на независимите. "Ако в сряда и четвъртък - в работните дни, не се регистрира опозицията, то петък не го намирам за нормално, защото петък е денят за парламентарен контрол и е единствената възможност да се чуе гласът на опозицията, да се чуе какво прави правителството. Изненадан съм, че днес те не го направиха", заяви той.

Депутатите от "Воля" отново се разделиха. Регистрираха се двама от 12 присъстващи депутати. Те не излязоха с обяснение на позицията си.

По програма днес парламентът трябваше да ратифицира Доброволното споразумение с Европейската комисия по SURE - Европейския инструмент за временна подкрепа след кризата с COVID-19. Общият бюджет е 100 милиарда евро. Финансовата помощ ще се отпуска под формата на заем до края на 2022 година. ЕК ще набира средства от финансовите пазари, за да ги предоставя на държавите членки. С доброволното гаранционно споразумение България ще поеме задължение при поискване да предоставя неотменими и безусловни гаранции в максимален размер от над 210 000 лева.

На първо четене трябваше да бъдат обсъдени и промени в Закона за личните документи.

Трима министри трябваше да участват в парламентарния контрол. Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов щеше да отговаря на въпроси на БСП за проблемите на хората със специфични заболявания и мерките, които министерството на здравеопазването ще предприеме за решаването им.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров щеше да отговори на въпрос за осъществяването на временен и качествен контрол на водата в река Марица.

В парламентарния контрол трябваше да участва и министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във