Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП няма да легитимира опасен процес, какъвто е писането на нова Конституция, заяви Крум Зарков

“БСП няма да легитимира един опасен  и вреден процес. Това е заиграване с основния ни закон-Конституцията по абсолютно безотговорен начин, който цели печелене на политическо време и може да ни заведе на места, на които никой не иска да отиде.” Това заяви пред БТВ зам.-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Крум Зарков.

“Вчера, по инициатива на Корнелия Нинова се състоя среща с хора, писали сегашната Конституция. Там също ясно бе заявено, че преди промяна в Конституцията трябва да се намери компетентно управление, което да изпълни повелите на сега действащата - правова, социална и демократична държава”, подчерта социалистът. Той допълни, че няма различия в позицията на членовете на БСП по отношение на защита на принципите на сегашната Конституция.

Народният представител припомни, че страната е на прага на избори и по силата на Изборния кодекс гласуването трябва да бъде машинно, но в продължение на година и половина мнозинството и правителството бягат от този въпрос. "Прехвърлят горещия картоф на ЦИК, правителството няма абсолютно никаква готовност. Томислав Дончев, упълномощен от Министерския съвет да осигури машинното гласуване, не се отзовава на неколкократните искания на ЦИК за среща с него. Отново можем да се озовем в тази ситуация, в която няколко пъти ни вкарват ГЕРБ - в навечерието на изборите да се правят спешни промени, с които отново да заличи възможността хората да гласуват машинно, тоест честно”, подчерта той.

Крум Зарков коментира, че Данаил Кирилов е жертва на това, че роболепно е  изпълнявал всичко, което му спуснат, колкото и налудничаво да е звучало за всеки един юрист. "Правеше го и като председател на правната комисия, правеше го и като министър”, посочи левият депутат. 

“Ефектът на тази оставка ще е същият, както на предишните. От общо 19 министри, заедно с министър-председателя, общо 15 са сменените министри. Какво ви говори това за “правителство на стабилността?”, попита Зарков. Той поясни, че това е провал във всички сфери и затова хората искат не само оставката на Кирилов, а на Бойко Борисов и на цялото правителство.

Народният представител изрази мнение, че който и да бъде министър на правосъдието в едно правителство, което не говори и не смее да погледне към съдебната реформа, освен за да прочете накриво някои европейски доклад и да обявява край на мониторинговия механизъм, без той да е приключил, с едно мнозинство, което подпечатва като гумен печат каквото му поднесат, с Висш съдебен съвет, който не успява да не роболепничи на главния прокурор и да не атакува неговите врагове, не се вижда кой министър на правосъдието би могъл да се справи.

“Управляващите нямат идея накъде да отидат, не знаят какво да направят, а дори и да знаят, ги е страх", завърши Крум Зарков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във