Банкеръ Weekly

Общество и политика

БСП не вярва на ГЕРБ, Петков – на майките

Бисер Петков

Докато коалиционните партньори на ГЕРБ шумно воюват помежду си, депутатите на Бойко Борисов решиха да разберат докъде е докарана работата с изработването на законите, свързани с хората с увреждания, и привикаха социалния министър Бисер Петков в парламента, за да го изслушат.

"Правим всичко възможно да подготвим и внесем наесен в Народното събрание законопроекти, с които да подобрим положението на хората с увреждания в България", обяви Петков в сряда (25 юли) и уточни, че подготвят три проектонорматива. Към министерството била създадена работна група за изготвяне на промени в Закона за хората с увреждания със срок на работа до 30 юни. Но след исканията на протестиращите майки на деца с увреждания реформата да не се случва без тяхно участие, в средата на май техни представители са били поканени и включени в работната група. А срокът за изготвянето на нов Закон за хората с увреждания е удължен до 31 юли.

"Министерството на труда и социалната политика подготвя проект и на нов Закон за предприятията на социалната и солидарната икономика, който ще бъде внесен в Министерския съвет", информира още Петков. Това щяло да стане в близките дни и нормативният акт имал за цел да подобри достъпа до заетост и обучение на лицата от уязвимите групи, основно на хората с увреждания.

По отношение на промените в Закона за социалните услуги  министър коментира, че хората, ангажирани с тази дейност, ще продължат интензивно да работят и през август. "Апелът към работната група от моя страна беше предвиденият в пътната карта срок от 15 октомври за законопроекта да бъде съкратен с един месец и в средата на септември работната група да има готов проект...", поясни Бисер Петков. С оглед на технологичните процедури по неговото разглеждане и одобрение обаче  реалистичният срок за внасянето му в Народното събрание бил в края на октомври и началото на ноември.

"Усилията на министерството са да разпише промени, които да имат подкрепата на всички хора с увреждания", изтъкна още социалният министър. По думите му по-голямата част от исканията за реформи не са нови и имат своите основания в ратифицираната от България през 2012 година. Конвенция за правата на хората с увреждания. Но в последните седмици и месеци имало "ескалиране и ултимативност на исканията, граничещи с анархизъм и остри противопоставяния вътре в средите на хората с увреждания".

Във вторник (24 юли) срещу палатката на протестиращите майки зад парламента се появи и друга на хора, които също настояват за реформи, но не по този начин, който искат майките - първо и веднага да бъде приет отделен закон за личната помощ. Това им настояване на практика раздели протестиращите и се превръща в препъникамък за изготвяне на цялостна реформа в тази област.

Новите зад Сградата на съединението явно са подкрепени от представителните организации на хората с увреждания, които участват в заседанията на Тристранния съвет. Преди десетина дни председателят му - вицепремиерът Валери Симеонов, изгони от една от дискусиите омбудсмана Мая Манолова, чийто екип е писал законопроекта за личната помощ, а три парламентарни групи вече го внесоха в парламента. След това пък майките на деца с увреждания напуснаха обидени заседанието на работната група в Министерския съвет.

Министър Петков беше категоричен, че реформата не бива да се случва без тяхното участието, но на изслушването в Народното събрание вече не беше толкова сигурен - започвал да се съмнява дали мотивите за напускането им не били други.

Отношение по отчета на социалния министър взеха предимно депутати от левицата.

"Ако колегите от ГЕРБ искаха да намерят решение на проблемите на хората с увреждания, трябваше да поискат изслушване по тази тема на министър-председателя или поне с вас тук да бъде и министърът на финансите Владислав Горанов", обърна се към Петков заместник-председателят на лявата парламентарна група Антон Кутев. Той подчерта, че до октомври правителството и премиерът е необходимо да се обвържат с решаването на този проблем. "Това не е работа само на Министерство на труда и социалната политика. Само след два месеца ще опрем до бюджета. Някой трябва да принуди финансовия министър и министър-председателя да отпуснат необходимите пари. Те няма да го направят и през октомври имате огромната възможност да се окажете бушон", отбеляза Кутев. Неговото мнение е, че след като управляващите не са приели предложението на левицата да се гледат нужните закони на извънредни заседания на парламента през август, това следвало да стане поне на първото заседание след ваканцията.

"Промените за хората с увреждания трябваше да бъдат приети до 2016-а. Сега не е време за хвалби, а за разкаяние и бързи действия", изтъкна пък народният представител от парламентарната група на "БСП за България" Георги Гьоков. Според него управляващите искат да успокоят протестиращите, които с всеки изминал ден се увеличават и целта на изслушването била да се информира обществото колко много е свършило Министерството на труда и социалната политика.

"Още при приемането на действащия Закон за хората с увреждания беше ясно, че той е неудачен компромис между разпоредби за интеграция и механизми за социално подпомагане", посочи и социалистката Виолета Желева. Тя смята, че новият норматив трябва да бъде основан на принципа на равнопоставеност на хората с увреждания и това може да се случи само ако се предложи адекватен финансов ресурс. Иначе ще се предлагат само права, без те да бъдат обезпечени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във