Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП не приема деленето на партии на статуквото и на протестите

Ръководството на БСП се опасява, че се опитват да ги натикат към партиите на статуквото.

Дали ще има смисъл от консултациите при президента много повече зависи от политическите сили, отколкото от държавния глава. По заявленията, които направиха всички партии, излизайки от консултациите при президента, не мисля, че сме се придвижили нанякъде, коментира пред БНТ заместник-председателят на БСП Ирена Анастасова.

“Почти всички заявиха позициите си, изключвам “Има такъв народ”, защото позициите им са тайна. Всички останали препотвърдиха позициите си, които се знаеха и преди това”, добави тя.

Според нея е “крайно незаслужено” БСП да бъде причислявана към партиите на статуквото, но вероятно това е причината все още да не бъде потърсена от “Има такъв народ” за разговори.

“Всеки български гражданин много добре трябва да помисли и да си направи изводите. Дали “Има такъв народ” е партия на протеста могат да кажат всички тези, които бяха на протестите. Ние сме сред тези, които бяха на протестите и подкрепиха протестите не само на улица, не само на площада, а и като парламентарно представена партия към онзи момент - ние внесохме като законопроекти голяма част от исканията на протестиращите”, отбеляза Анастасова и допълни, че деленето на партии на статуквото и партии на протеста е изкуствено.

“Това е привнесено в политическия ни живот и има определена цел - БСП да бъда натикана към партиите на статуквото. Зависи какво се разбира под статукво - за мен то е управляващите през последните 11 години”, подчерта тя.

След проведените консултации с всички политически сили в новия 45-ти парламент, президентът Румен Радев ще връчи първия мандат за съставяне на правителство на коалицията "ГЕРБ-СДС".

По закон те имат 7 дни, в които трябва да предложат своя проектокабинет. Премиерът в оставка Бойко Борисов вече обяви, че има готов състав на правителство, който ще бъде оглавен от Даниел Митов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във