Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП не подкрепя дори заглавието на закона за извънредните мерки

Филип Попов

"Няма да подкрепим заглавието на Закона за мерките за извънредното положение, законопроектът е различен от онзи, който приехме на първо четене онзи ден." Това каза секретарят на парламентарната група на "БСП за България" Филип Попов по време на дебата по заглавието на законопроекта. 

"Защо няма да подкрепя дори заглавието? То е в следния аспект. На практика гледаме изцяло нов закон, различен от този, който гласувахме на първо четене онзи ден - от заглавието до преходни и заключителни разпоредби", уточни Попов след 30-минутната почивка, по време на която законотворците трябваше да се запознаят с доклада на правната комисия.

По думите на секретаря на ПГ на БСП текстът на законопроекта е изцяло нов и е в нарушение на всички нормални процедури, по които следва да работи Народното събрание.

"Промените в заглавието говорят и за духа на самия закон. Това, което стана в правната комисия вчера, е срамно. Народните представители в 10 часа започнаха работа в работна група. Тя успя да обсъди само 10% от текстовете. Останалите 90% не бяха обсъждани. В комисия с два различни доклада, пет хвърчащи листа и устен преразказ от референтите народните представители гласуваха текстове, които изобщо не разбираха. В критичен момент за България, когато дължим качествено законодателство, което ще има отражение с години върху икономиката, народните представители не знаеха какво гласуват. Комисията беше прекъсвана два пъти, започнахме два пъти. Самият министър Кирилов от ГЕРБ определи състоянието като саботаж. Скандали последваха между самите управляващи. В тази ситуация г-жа Александрова не успя да проведе адекватно заседанието. Повишаваше тон на народните представители и съкрати изказванията", заяви Явор Божанков от БСП.

"Дръжте се като политици от 2020 година. Ясно е, че не сте за пример, не ставайте за резил", обърна се към левицата депутатът от ПГ на ГЕРБ Евгени Будинов.

"Преди една седмица, миналия петък - 13 март, имаше нещо наистина съдбовно, нещо красиво и историческо тук, в тази зала. Всички ние, от всички парламентарни групи се обединихме и бяхме заедно в името на здравето на народа, и в спасяването на човешки животи. Моля ви сега недейте с евтини политически номера да трупате съмнителни политически дивиденти", каза още Будинов.

Вчера от лявата част на залата изгониха журналистите от правна комисия,  заяви Димитър Лазаров от групата на управляващото мнозинство. Той припомни, че опозицията се е въздържала по гласуването Закона за мерките за извънредното положение и че е трябвало направят предложения между двете четения. "Направиха ги, вчера немалка част от техните предложения бяха приети. Бяха разумни. Какво променихме в заглавието: "Закон за мерките при обявено извънредно положение" Добавихме и "действията", допълни Лазаров.

"Парламентарната комисия не е селска кръчма. Там никой никого не гони. Това става с гласуване и с решение. Народните представители гласуваха "За" напускането на журналистите, като с това даваме пример, че когато изискваме от гражданите, ние сме пример за спазването на този ред", отговори Явор Божанков от трибуната.

Обвинението на Лазаров бе направено, тъй като именно Божанков бе депутатът, който предложи журналистите да не присъстват на вчерашното заседание на правната комисия.

Зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев призова колегите си да се концентрират върху работата си и ако може да бъдат малко по-делови.  "Правя процедура за прекратяване на дебата по заглавието на закона. Вече един час се занимаваме с дебати по заглавие. Само ще ви дам пример. Последните 15 минути разисквахме за военните текста. Това е чл. 9, 10 и 11. Като дойде на тях какво ще разискваме - заглавието ли. 100 страници закон ни предстои да дебатираме. Над 50 чл. сигурно ще има над 200 гласувания. Ако искате давайте да продължаваме в този дух", каза още Цонев.

След това пленарна зала прие предложението на Цонев за прекратяване на дебата по заглавието на законопроекта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във