Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП не подкрепи вдигането на ветото за Република Северна Македония

БСП не подкрепи вдигането на ветото за Република Северна Македония. Това се посочва в позиция на Изпълнителното бюро и парламентарната група на левицата.

Оттам казват, че няма нито един глас "ЗА" от парламентарната група на “БСП за България”.

"Всички твърдения, че сме предали националния интерес, са лъжа. Няма да позволим на никого да чисти гузната си съвест за безпринципни договорки с лъжи и манипулации за БСП. Македония беше червена линия за нас и ние не я прекрачихме. Позицията ни е последователна и принципна", посочват от БСП.

Позицията е в отговор на пост във Фейсбук на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов.

"Темата Северна Македония беше обявена като "червена линия" за БСП. Днес БСП преглътнаха своята "червена линия" и гласуваха "въздържали се" и предадоха българския национален интерес. "Червената линия" или власт на всяка цена, г-жо Нинова? И вие направихте своя избор", написа Трифонов в социалната мрежа след гласуването в Народното събрание.

Парламентът взе решение, с което даде зелена светлина за сваляне на българското вето за членството на Северна Македония в ЕС. Това стана с гласовете на ПП, ГЕРБ-СДС, ДПС и ДБ.

Изпълнителното бюро на БСП свиква Национален съвет на левицата на 26 юни (неделя) от 12:00 ч. в централата на партията на ул. “Позитано“ 20.

Дневният ред на пленума ще включва отчет за свършената работа от министрите на БСП и даване на мандат за преговори за съставяне на правителство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във