Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП не може да спечели в София, но Манолова може, според Андрей Райчев

Едва ли ГЕРБ ще продължи да управлява в 26 от 31 областни града. Това посочи социологът Андрей Райчев. По думите му реални прогнози за настроенията сред обществото преди местните избори ще има през септември.

"Партиите се готвят отдавна за местните избори. Всички са в добра форма, почивали са лятото, така че устремът на всички ще бъде много голям. В големите градове и особено в столицата, вотът има политически характер и сериозни последици. Една загуба на ГЕРБ в София и Пловдив, което не е невъзможно, но не е и сигурно, би променила картата на България и обратно - победата би утвърдила властта им", каза социологът пред БНР.

Според него в Борисовата формация тече промяна след оттеглянето на Цветанов от ръководните постове. Също така европейските избори не са доказателство, че ГЕРБ може да печели без Цветанов.

"Не беше без него. Бяха му казали: "Ще има прошка, ако спечелим", спечелиха и то с изключителната активност на Борисов, но нямаше прошка. Ако отидем на футболна аналогия, Борисов излезе във второто полувреме, като губеха с 0:2 и вкара три гола", обясни експертът и допълни, че ще има "фактическа" избирателна активност от 50% през ноември, а София ще е като "цитаделата" и "мястото на генезиса" на ГЕРБ. Той подчерта, че БСП не може да спечели столицата, но Мая Манолова може. Причината е, че критичността към Йорданка Фандъкова е голяма и отляво, и отдясно. Алтернативата й обаче е бивш червен кадър, какъвто е Манолова.

Андрей Райчев прогнозира, че изборът в столицата ще бъде решен от "класическия десен избирател". "Този човек трябва да каже: "Въпреки всичко Фандъкова, защото Мая е комунист“ или "Въпреки всичко Мая, независимо че е била такава, защото Фандъкова не се понася повече". Кое ще надделее в душата му, е много трудно се каже", допълни анализаторът.

Социологът оцени като "дребен скандал" назначението на вицепремиера по икономическата и демографската политика Марияна Николова като председател на Съвета по киберсигурността. Според него тя е демонстрирала "вопиюща некомпетентност в областта, за която току-що е назначена да отговаря", той я определи като "нов вид калинка". 

Слави Трифонов се кани да дебютира на политическия терен за парламентарните избори, но партията на шоумена няма да събере повече от 15% при първото си явяване на изборите, прогнозира Райчев. Той припомни, че Симеон Сакскобурготски и Бойко Борисов също са дошли на власт с обещания за радикална промяна. Все пак обобщи, че Трифонов е в центъра на политическото пространство и се явява пряк конкурент на Борисов и ВМРО. 

"Обединените патриоти" пък вече са се разцепили на 3 части, "като две още тичат по една пътечка" и не си говорят с третата. "Каракачанов има на ревера си 6% от самостоятелно явяване, а г-н Симеонов не можа да набере гласове колкото кметицата на "Младост". Това е факт! Тоест, техният съюз е временен", посочи социологът. 

За номинацията на Иван Гешев за главен прокурор той изтъкна, че това не е изборът на сегашното управление. Изборът бил Пламен Георгиев. Гешев от своя страня вероятно е "предложение на Цацаров". Райчев очаква номинираният да бъде избран и припомни, че и Борис Велчев е заел поста безалтернативно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във