Банкеръ Weekly

Общество и политика

БСП не изключва, а констатира изключване?!

БСП "констатира" прекратяването на членството на Георги Първанов, Румен Петков и кмета на Перник Росица Янакиева. Решението бе взето късно в четвъртък от Изпълнителното бюро на партията. В петък пък Националният съвет на БСП го одобри с 85 гласа "за", трима (Светлана Шаренкова, Кирил Добрев и Георги Кадиев) са били "против", а двама са се въздържали.


На първи януари хората на Първанов се разминаха само със замразяване на членството в партията. След проведеното заседание в петък (7 март) стана ясно, че е "констатирано прекратяване на тяхната дейност в БСП". "Няма понятия изключване или самоизключване в устава. Ние използваме понятието за прекратяване по силата на действия, които водят до този резултат. Така че това решение има констативен характер", обясни заместник-председателят на Националния съвет на партията Янаки Стоилов. Той обясни, че това е бил само заключителен процес: "Както в други области - след настъпване на прекратяването на фактическото съжителство настъпва и констатирането на прекратяването на отношенията".


Мотивите, с които партията изхвърля сега тримата, са "уронване на престижа на БСП и нарушаване на установените принципи и норми". В документа персонално са споменати две лица: "Не е справедливо, не е солидарно, не е партийно да застанеш срещу тези, които са те подкрепяли, избрали и са вярвали в теб, особено ако се казваш Георги Първанов". Заклеймен е и Румен Петков за изказването му "Аз съм член на БСП на свободна практика - ще работя за успеха на АБВ на евроизборите". Сред посочените в документа аргументи са и "безпринципно", "несправедливо", "неморално" и "безотговорно" поведение на АБВ.


Изключен е и проф. Георги Близнашки, който не само открито подкрепя антиправителствените протести, но и застана начело на инициативния комитет за събиране на подписи за свикване на изборен референдум по предложението на Росен Плевналиев.


От всички с прекратено членство в партията единствено Ивета Станкова-Пенкова сама е подала заявление за напускане.

Facebook logo
Бъдете с нас и във