Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП не иска тайни срещи с ГЕРБ

Късно снощи в централата ни се получи нова „покана” от ГЕРБ, но без да са ясни форматът на срещата, мястото и часът, които те биха предложили. Ние от своя страна върнахме отговор, като предлагаме срещата да се състои в Народното събрание. Това съобщи говорителят на БСП Атанас Мерджанов пред БНР.

Той потвърди позицията, която бе декларирана от председателя Михаил Миков, че социалистите ще участват в повторни разговори по въпросите и проблемите, които ГЕРБ смята за важни за развитието на страната. "Ние не водим преговори, а участваме в консултации по инициатива на ГЕРБ", допълни Мерджанов.

Говорителят на БСП припомни, че няколко месеца след оставката на кабинета „Орешарски” се говореше в колко трагично състояние са икономиката и държавата и добави, че вече се губи трета седмица след изборите и целият този процес минава в едно приспивно темпо.

„Президентът свиква събранието чак на 27 октомври, провеждат се протяжни консултации. Няма нито загриженост, нито забързаност и очевидно е, че ГЕРБ са в доста сериозна и тежка ситуация. Фрагментираността на парламента ги притеснява допълнително”, каза още социалистът. По думите му това изчакване и непременно съобразяване с този или онзи не може да се обясни по друг начин освен с притеснение.

„На няколко пъти заявихме, че желаем да сме наясно с всичко, което ще се случва в управлението на страната, включително и заради ролята ни на коректив”, припомни Атанас Мерджанов.

Той бе категоричен, че едно управление е ефективно само когато има и надеждни управляващи, и действаща опозиция. Той посочи, че именно в опозиция като коректив е полезната роля на „БСП Лява България”.

Facebook logo
Бъдете с нас и във