Банкеръ Daily

Областният управител на София:

БСП не е заплашена от изгонване от „Позитано“ 20

Областният управител на София Митко Михайлов обяви, че ръководството на БСП не е заплашено от изгонване от централата на „Позитано“ 20. Той обясни, че предстоят разговори, в които да се изяснят обстоятелствата с наема на емблематичната сграда.

„Тиражираната в медиите интрига, според която служебното правителство гони БСП от „Позитано“ 20 е бездарен сценарий, част от предизборната кампания на ГЕРБ. Проблемът е създаден и завещан от предходното ръководство на областната администрация, назначена от ГЕРБ“, каза Митко Михайлов в отговор на съобщенията, че социалистите трябва да напуснат сградата заради неплатени задължения.

„Призовавам политическите лидери да не стават подгласници в този сценарий. Нищо не грози дейността на БСП и централата на „Позитано“. За да изясним ситуацията и да намерим решение на казуса, съм поканил и очаквам среща с ръководството на БСП още днес. В подобна ситуация са и други политически  партии“, каза областният управител на София.

По-рано днес Веска Ненчева от Националния съвет на социалистите заяви, че областният управител на София град трябва да понесе отговорност за издадения изпълнителен лист към БСП, в който се посочва над 200 000 лева неплатени наеми за партийната централа на "Позитано" 20. 

Тя добави, че БСП не дължи наеми, както беше оповестено в някои медии, и издаденият административен акт ще бъде обжалван.

"Законът е в сила, хубав или не добър, той е такъв. Но до този момент стриктно си плащаме наема, всички консумативи - ток, вода и т.н. След 2019 година, знаете, че с промяна в закона политическите парламентарно представени партии, всички, които са над 1 процент, не плащат наем, но продължаваме да си плащаме всички консумативи. И в един момент, доколкото разбирам от 28-и предходния месец, има такъв изпълнителен лист от областния управител, след което ни поставя в тази неудобна и некомфортна ситуация пак меко казано", обясни Ненчева.

"Аз не познавам в детайли цялата надлежна документация, най-вероятно е свързана и със срокове, но този иск за 250 хиляди лева неправомерни, неправомерни по искане за наем със задна дата, за която не трябва да се плаща наем, не е добре. И аз смятам, че тук, наистина областният управител трябва да поеме своята отговорност за нещо, което прави противозаконно и неправомерно, дори и от страна на министър-председателя", допълни тя.

Изпълнителното бюро на БСП излезе с позиция по казуса, в която заявява, че партията ще защити правата си по съдебен ред. "Отстраняването на областния управител ще утвърди авторитета на институциите", се казва още в становището.

 

Ето пълния текст на позицията на ръководството на БСП:

БСП отстоява принципите за върховенство на закона и правовата държава. Фактите по изнесения в публичното пространство казус са следните:

1. През 2019 г. НС прие поправки в Закона за политическите партии, съгласно които парламентарно представените партии и тези преминали бариера от 1% на избори се освобождават от заплащане на наем за помещенията, които ползват. (не коментираме дали този закон е добър или лош, той трябва да се спазва).

След обнародването му, БСП продължава да плаща само режиините разходи на сградата, както повелява зъконът.

2. В разрез с него и най-вече без да сме уведомени, за да можем да защитим правата си, Областният управител на София начислява със задна дата недължими суми за наем и с молба от 21.05.21 г. завежда дело №5646 в СРС.

3. Отново без да сме уведомени и зад гърба ни областният управител се снадбява с изпълнителен лист за сумата от над 200 000 лева.

4. За тези действия на областния управител сме информирани от заместник областния управител г-н Софрониев, които веднага след това беше уволнен без мотиви.

5. Веднага след като разбрахме, с писмо изх. №БСП-901 от 16.09.2021 г. сме информирали областния управител за нашата позиция, приложили сме необходимите документи, доказващи, че не дължим тези суми. До днес нямаме отговор.

При тези факти, за нас остава единствената възможност да си защитим правата по съдебен ред.

Що се отнася до политическата оценка за случилото се:

Подобни кадрови назначения като това на областния управител на София, който не уважава законите на страната, хвърлят сянка върху заявеното от служебния кабинет намерение за прозрачност и законност в решенията и действията му. Те злепоставят правителството и президентската институция.

Бързото и решително отстраняване на такива хора от заеманите постове би довело до утвърждаване авторитета на институциите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във