Банкеръ Weekly

Общество и политика

БСП НАВАКСВА ВЪВ ВЛАСТТА, ОТТАМ СА СПОРОВЕТЕ НИ

Г-н Владимиров, докъде ще стигне спорът между БСП и ДПС за постове в изпълнителната и местната власт, с който медиите се занимават вече цяла седмица? Всичко тръгна от Кърджали миналия уикенд, но се пренася на централно ниво.
- Това не е първият спор, той датира дори и отпреди последните парламентарни избори. Винаги темата Кърджали е била чувствително интерпретирана от гледна точка на това, че в последните два парламентарни избора движението взе всичките мандати за региона, пет от пет. Това наистина е прецедент, на никое друго място не се е случвало. Бързам да обърна внимание върху нещо, което, струва ми се, досега не е разглеждано. Не бива разпределението 8-5-3, което бе договорено при съставянето на правителството, да се бърка със структурите на местната власт. Те са извън обхвата на формирането на управлението на страната и разпределението на постове от гледна точка на тройната коалиция. От гледна точка на това, че ДПС след местните избори през 2003 г. се превърна във втора политическа партия в страната, което означава, че има много кметове, кметски наместници и общински съветници, наистина изглежда така, че имаме масирано присъствие в местната власт. Но не бива да се вини ръководството на партията, че по някакъв начин оказва натиск за назначаването на кадри и по този начин да се развива и тезата, че ДПС преяжда с власт и така нататък.
Искате да кажете, че това положение е от 2003 година?
- През 2003 г. направихме още една крачка напред в органите за местно самоуправление. Човек не бива да бърка тези неща. Това не е професионално отношение към темата. А що се отнася до разпределението на постовете в тройната коалиция, мога да кажа, че има още безкрайно много постове, които не са заети от движението и които би трябвало да му се полагат по формулата 8-5-3. Да не говорим, че на местно равнище ние въобще не се съобразяваме с нея.
Фактически спорът тръгна от разплащателната агенция в Кърджали. БСП не отстъпва тази позиция…
- Аз лично не съм запознат с този спор, но това е моето впечатление, което изразих, и то е най-общо. Мисля, че няма съперничество между БСП и ДПС.
Добре, тогава кой настоява този квотен принцип да се пренесе и в местната власт?
- Нямам идея. Ние многократно сме изразявали тази позиция, че по отношение на регионалните структури ДПС в никакъв случай няма да настоява да се спазва квота. Например в Търговище, където взехме четири мандата, и аз съм народен представител оттам, винаги когато е ставало въпрос за постове, много елегантно сме обръщали внимание върху някои позиции, изявявали сме своето желание. И винаги когато ни е казвано, че другите ни партньори имат друга идея, никога не сме се държали по онзи начин, който да даде основание да бъдем упреквани в непременно вкопчване във властта. Няма такова нещо и движението никога не се е характеризирало с такъв тип поведение. Мисля, че по-скоро това са част от опитите да се опетни името на ДПС.
Прогнозите са, че след шестата национална конференция на ДПС спорът ще се изглади. И че всичко ще се реши на лидерска среща.
- Мисля, че няма чак такава драма. И аз съм участвал в някои от работните групи за разпределението по квоти на национално равнище и не съм останал с впечатлението, че в рамките на тройната коалиция има битки за постове и въобще… Ние с НДСВ формирахме и предишното управление на страната. А БСП има нужда, как да кажа… от наваксване, влизайки сега като трети в коалицията. И иска да заеме своите позиции, които се полагат. Единствено това прозирам аз на този етап. Оттам нататък нито ДПС, нито НДСВ ми се струва, че се борят за една или друга позиция. Напротив, с много разбиране се моделира тристранната коалиция. Но, разбира се, както казах, нямам пресни впечатления от Кърджали.
Но има напрежение и заради министерските постове, които заема ДПС в коалицията. Постоянно ви обвиняват в опити за монопол върху европарите. А сега ще искат и вот на недоверие или оставка на вицепремиера Емел Етем заради несправяне с проблема с наводненията.
- Вижте, проблемът с наводненията е нещо, което природата ни поднася като неприятна изненада. Аз бях и областен управител и мога с чиста съвест да кажа, че десетилетия наред никой не беше направил нищо, за да бъдем готови за такива природни катаклизми. Водопроводната инфраструктура е непокътната - и малкото направено е зарязано, никога не е рехабилитирано. Язовирите, свлачищата, всичко стои някъде там и не се поддържа. Още повече че ние едва сега осъзнаваме необходимостта от някакви превантивни програми и подходи и вървим след събитията. Така че не е важно, че министърът на бедствията и авариите се казва Емел Етем, от която и политическа партия да беше, дори и да не беше политик, а най-дисциплинираният гражданин на държавата, проблемът е страшен. Инфраструктурата е стара, отпреди 1989 година. А така нареченият вот на недоверие ще бъде още един опит на опозицията да бъде забелязана. Не виждам в това нещо, което да дава решение на проблемите.
А вътрешнопартийно проверявали ли сте дали някой от вашите хора не е направил беля с парите за щетите от наводненията?
- На политическото ниво, на което съм аз, някакви такива тесни разследвания е трудно да се правят. На последния политически съвет по-миналата седмица всъщност беше направен един отчет от министъра по бедствията Емел Етем и от министъра на финансите Пламен Орешарски. Беше дадена информация в най-големи подробности коя фирма е усвоявала средствата и горе-долу на какъв етап се движат проектите. И ни увериха, че са забелязани някои нарушения от формално-юридически характер. Има изоставане на строителните работи, но по обективни причини, заради тежкия зимен сезон, снега. Но не бяхме информирани за някакви драстични нарушения към този момент. Но проверки се правят и тепърва ще имаме информация.
Да поговорим сега и за предстоящата национална конференция на движението. Едно от важните неща, които се очаква да се случат, е решение ДПС да привлича повече българи като свои членове. Има ли такава стратегия?
- Това е приключил процес. Това е отчетна конференция и ще отчетем точно това. Успешния си модел, който започна да формира през последните десет години, да речем. Този последен етап от развитието е именно това отваряне.
Добре, а какво е съотношението между турци и българи в ДПС?
- Ами… имаме 95 хиляди членове, от които може би около 15 хиляди са българи. Последният отчетен период на партията е тригодишен. Разбира се, има и други етноси в ДПС, не само турското малцинство. Има роми, има евреи, имаме дори и един нигериец. Така че не може да се говори само за един чист етнос в партията, тя олицетворява букета, който има България като общество. Аз лично отчитам, че това е процес, който извървя своя път и е вече в много зряла фаза. Това не е нещо, което сега ще бъде взето като решение. Ето, движението има в мое лице и българин за заместник на председателя.
Засега сте единствен. Има ли шанс още един българин да стане заместник на Ахмед Доган?
- Ами това зависи от председателя. На практика работата е много. Ние залагаме на такова поведение на партията, което да води до подобряване на качеството на управлението. Това означава привличане на повече професионалисти, не само политици, но и експерти. Такова съчетание е най-добро.
Появи се информация в пресата, че вероятен заместник на председателя на ДПС ще стане Йордан Цонев. А вероятно и ковчежник на ДПС, каквото и да означава това…
- В интерес на истината в ръководството ни не е обсъждан този проблем.
Но е възможно, така ли?
- Хипотетично няма пречка. Всеки е възможно да бъде на тази позиция.
Централният съвет на ДПС ще бъде удвоен, така ли? Толкова много работа ли имате?
- Не, не удвоен, той сега е около 120 души, сега ще варира в рамките на 150-160. Ще има 20-30 човека нови. Но това е плаваща цифра, тъй като председателят има квота до 15 души. Той може да излъчи и един, и петнайсет човека.
Колко българи ще влязат в централния съвет, можете ли да прогнозирате?
- Не, трудно ми е да прогнозирам. Но, общо взето, от така наречените райони, които са извън бастионите на ДПС, българите са в основата на организацията ни. Там българи са областните председатели, и общинските, и членовете. И в тези райони имаме успехи. Например Стара Загора и Кюстендил. Там, където има много мандати, е по-лесно да вземеш повече, отколкото там, където са малко. Там цената на един депутатски мандат е много висока.
Като казахте цена на депутатски мандат, как ще коментирате обвиненията за обръча от фирми, за постоянното намесване на ДПС в някакви корупционни схеми?
- Аз вече коментирах. Какво по-лесно от това да хвърлиш някаква сянка на съмнение върху някого. Това са трудни за разследване и за доказване неща. Говорят, а една лъжа, повторена сто пъти може да стане и истина дори. Така че в очите на хората може да звучи автентично и да бъде част от дискредитирането на ДПС. Има две специфични неща. В миналия мандат ДПС влезе в управлението на страната и го изпълни изцяло. Сега влязохме във втори управленски мандат, което е положителен прецедент за най-новата ни история. Една партия е влязла в мандат и е излязла с положителен ръст от 70% увеличение на доверието от страна на избирателите. Така че разширението на позициите не може да не притеснява и да не дразни другите. В стремежа си да изразят отношението си към тази успешна политическа партия, мисля, че понякога отиват твърде далеч. Един обикновен български гражданин как ще провери всъщност има ли такъв обръч от фирми?
Преди около месец вашият колега Касим Дал каза, че ДПС може да управлява и само. Сериозно ли е това? Имате ли такива амбиции?
- Ние сме либерална партия. Чисто исторически, ако погледнем нещата, либералите в света никога не управляват сами.
Обсъждате ли в ДПС високия рейтинг на генерал Бойко Борисов и неговите политически амбиции. Бихте ли си партнирали с партията му?
- Това, което мога да кажа, е, че ние винаги сме работили прекрасно с генерала, най-вече в предишния кабинет, където имахме повече допирни точки в изпълнителната власт. Така че ние партнираме на всичко, което е положително за целите на държавата, на обществото и на партията. Никакъв проблем не виждам в Бойко Борисов.
Притеснява ли ви Атака? Ако щете, с доста емоционалните изблици на национализъм, в които не пропускат да се конфронтират с ДПС?
- В никакъв случай. Защо да ни притеснява? ДПС има дълга история. За разлика от повечето партии, възникването му е отпреди 1989 година. Движението е в основата на демократичните промени. Подобни проблеми са ни съпътствали, но ние работим за правата и свободите на всички български граждани. Излезли сме от рамката на етноса. Тези националистически проблеми не са от вчера. Винаги в обществото е имало такива групи, а успехът на Атака, според мен, се състои именно в това, че е успяла да ги обедини. Винаги ще има такива групи, може би. Това е нормално.
Разтревожен ли сте за собствената си политическа позиция в ДПС? Появиха се слухове, че след конференцията вече няма да бъдете заместник-председател на ДПС?
- Във всички случаи характерно за ръководството на ДПС е това, че успяхме да направим добър екип. Характерно за нас, българите, е, че трудно работим в екип. Някак си в ДПС това го преодоляваме. Важното е да сме удовлетворени от работата си. Ако аз не съм заместник-председател, оставам като заместник шеф на парламентарната група. Животът продължава. Работа има колкото щеш за всички, които искат да работят за европейското ни бъдеще.

Facebook logo
Бъдете с нас и във