Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП настоява за проверка на сливанията на детските градини в София

Настоявам за нова проверка на обстоятелствата около сливанията на детските градини. Това заяви лидерът на БСП - София и председател на групата на общинските съветници от левицата Калоян Паргов.

Докладът за преобразуването на седем детски градини на територията на Столична община беше гледан в понеделник в Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие, на която той е заместник-председател.

"На заседанието на комисията присъстваха родители, които изразиха своя протест срещу планираното сливане на ЦДГ "Преспа" и ЦДГ "Магнолия" в район "Средец", коментира Калоян Паргов. - Те настояха да бъде отменено решението за сливането на тези две детски градини и изразиха съмнение по отношение на определени градоустройствени решения, които биха били в частен интерес, обслужван от един такъв акт на Общинския съвет.”

Точно до ЦДГ "Преспа", която се намира между улиците "Преспа", "Цар Шишман" и "Граф Игнатиев", има инвестиционно намерение да се строи голям бизнес център. Разрешението за строеж е подписано още през 2015 г. от бившия главен архитект Петър Диков. Според родители, те ще бъдат принудени да преместят децата си, тъй като престоят им в непосредствена близост до такъв голям строеж ще е неприемлив.

“Това е доста притеснително! Настоях пред колегите от Комисията и те приеха да бъде възложена допълнителна проверка на обстоятелствата и да бъдат проведени нови разговори със засегнатите лица, а след това да бъде подготвена поредната частична отмяна на решението, което е прието. Освен това настоях за проверка на планираните сливания на детски градини във всички райони. За да видим дали са на лице подобни несъгласия от страна на родителите и на други места. В крайна сметка, за нас най-важен е интересът на децата", категоричен е Паргов.

Според него, внесеният доклад за сливането на 7 детски градини има много пропуски, допуснати в процеса на подготовката му. Както е известно, първият протест на родители беше в район "Слатина" и в резултат на това сега предстои Общинският съвет да отмени частнично решението си, засягащо планираното сливане на детски градини там.

"Имаме два случая на недоволство от родители срещу този подход на общината, коментира Калоян Паргов. - И тук по-големите въпроси са как общината взима подобни решения и информирани ли са всички заинтересовани? Очевидно е, че има сериозни пропуски в това отношение. Проблемът е, че тези пропуски не са само в този доклад, а са принцип в управлението на София. Традиционно в столицата се взимат решения, без да се отрази мнението на заинтересованите страни”.  

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във