Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП настоява за по-тежки санкции срещу спекулантите

„Настояваме за спешна промяна в Наказателния кодекс на определението за спекула на основание извънредната ситуацията, в която се намираме, и това, че наистина се спекулира с  цените на някои продукти от изключителна важност. Като пример мога да дам медицинските маски за еднократна употреба. Би следвало всеки един гражданин да има достъп до тях, но цената им наистина е спекулативна- от 20 ст. преди извънредното положение, сега ги има на цени от порядъка на 17 лв. Това е възползване от ситуацията и страховете на хората и ние, от БСП, мислим, че трябва да има по-тежки санкции и мерки срещу спекулантите. В момента наказанието е едва 100 лв. глоба“. Това каза пред радио „Фокус” Филип Попов, секретар на парламентарната група на „БСП за България“.

Той посочи, че освен тези мерки БСП е внесла решение за мораториум върху спирането на подаването на електроенергия, топлоенергия, вода, телекомуникационни услуги поради неплащане на битовите сметки. Освен това, да се спрат сроковете за плащания на потребителите по договорите за доставка на тези битови услуги, предлагат още социалистите. „Това е краткосрочна мярка, която може да бъде приложена на фона на драконовските условия по време на извънредното приложение. Други европейски държави вече са приели такива мерки за подпомагане на обществото си“, коментира Попов.

„Предлагаме да спрат да текат определените със закон или по указание на административен или изпълнителен орган, или съд срокове. Защото виждате какво става със съдилищата – социалният живот в държавата в момента е доста ограничен и хората няма да имат възможност да защитят своите права и интереси пред съда“, каза още народният представител.  

Според него има още какво да се направи, особено по отношение на социалната сфера. „Това е част от решаването на проблема. Тези мерки трябва да бъдат разделени на краткосрочни и дългосрочни, но по отношение на дългосрочните мерки, за съжаление, не се вижда правителството какво прави. Защото икономическата криза, която ще последва здравната криза, ще е изключително тежка и ние трябва да търсим начини да се справим и с нея“, категоричен бе Филип Попов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във