Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП настоява за финансов одит на "Топлофикация - София"

Наложително е при сформирането на постоянните комисии в Столичния общински съвет да се свика изслушване на ръководството на "Топлофикация - София". Това каза председателят на "БСП-София" и общински съветник Калоян Паргов в декларация от името на групата на социалистите в общинския съвет.

"Не мисля, че мотивите за оставката на директора на "Топлофикация-София" са само лични. Отчитаме и че финансовият одит на дружеството е наложителен, предвид размера на дълговете и най-вече решението на общинския съвет от лятото, което даде ход на търсенето на международен консултант, който да предложи финансов модел за развитие на предприятието", каза още Паргов пред журналисти след провело се заседание на съвета.

По думите му практиката директори на общински дружества да си подават оставката "по лични причини" не е от вчера. Затова столичната левица е поставила въпроса за тази поредна оставка и за появата на ново име начело на общинската фирма.

Паргов отбеляза като наложително комисиите в СОС, които имат отношение към дружеството, да изслушат Надзорния съвет на "Топлофикация - София". "Затова поискахме, след днешното конструиране на комисиите на съвета, спешно заседание на три комисии, които имат отношение към "Топлофикация - София", тъй като отоплителният сезон вече навлиза, а именно Инженерната комисия, така наречената Стопанска комисия, както и Комисията по финанси и бюджет. Те трябва да изслушат надзора и управителното тяло с оглед моментното състояние, готовността за отоплителния сезон и причините, довели до тази оставка, ако са известни на надзора, защото не мисля, че са само лични", допълни той. И посочи, че от БСП държат да бъде спазен законът и следващото ръководство да бъде избрано с конкурс, на който всички кандидати да представят концепциите си. 

Новоизбраният председател на постоянната Комисия по икономика и собственост в СОС и общински съветник от ГЕРБ Николай Стойнев заяви, че "Топлофикация София" е едно от най-важните дружества и след началото на отоплителния сезон то не може да стои без оперативно управление, затова Надзорният съвет е назначил такова. Стойнев посочи, че предстои изслушване на ръководството на предприятието в комисията за това какви действия са предприети за осигуряването на отоплителния сезон и какви са плановете за бъдещото развитие. Това ще се случи и с всички останали общински фирми.

Според общинския съветник Методи Лалов от "Демократична България", един от основните проблеми на София са общинските предприятия, които са затънали в дългове – общо над 1 млрд. лв., а отоплителното дружество е с най-много - над 800 млн. лв. към днешна дата. "Т.е. управлението на предишния общински съвет на ГЕРБ, което и сега доминира, както и кметът Йорданка Фандъкова, не са попречили "Топлофикация - София" да затъне още повече. Такава смяна на директор без ние да сме уведомени какво се случва там не е нещото, което трябва да получат софиянци. Това са пожарникарски методи. Искаме прозрачност и бавно и спокойно да се обясни къде е проблемът. А огромен проблем има", смята Лалов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във