Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП настоява прокуратурата да направи проверка в Здравното министерство

Социалистите настояват прокуратурата да направи проверка в министерството на здравеопазването. Това стана ясно на извънредна пресконференция на "Позитано" 20, заради вчерашните разкрития на шефа на Националната здравно-осигурителна каса д-р Дечо Дечев за нейното източване.

Заместник-председателя на парламентарната група на "БСП за България" Драгомир Стойнев разкри подробности за лобистките текстове, свързани със здравеопазването. В радиоинтервю д-р Дечев. хвърли истинска бомба, като обвини здравния министър Кирил Ананиев и неговата заместничка Жени Начева в съзнателно и умишлено източване на НЗОК чрез прокарване на лобистки текстове в законодателството. Той даде пример за прокарани лобистки текстове в закона, заради които Здравната каса заплаща едно лекарство за частна болница на 7 пъти по-висока цена, отколкото е същото за държавна и общинска.

По думите на Стойнев е налице координирана кражба от здравните осигуровки на българските граждани. Той заяви, че на практика нещата изглеждат като финансиране на дейности, които въобще не са били изършвани или са били извършвани в по-малък обем. "Многократно сме казвали, че пари има в държавата, просто не трябва да се краде", посочи заместник-председателят на лявата парламентарна група.

"Това правителство вече има знак - това е правителството на източването - на язовири, на Здравната каса. Няма система в страната, която да функционира нормално. Институциите са пропити от некомпетентност и от всичко това страдат българските граждани", посочи още Драгомир Стойнев. Той допълни, че БСП ще сигнализира прокуратурата да направи проверка в Министерство на здравеопазването във връзка с твърденията на проф. Дечо Дечев, защото според социалистите "е налице организирана, координирана и извършена с административни протекции кражба от здравните вноски на българските граждани". 

„Това застрашава живота на пациентите, не подобрява работата на лекарите. Необходими са адекватни действия и в тази сфера. Дали ще има оставка на поредния министър си зависи доколко са верни тези твърдения. Но фактът, че здравеопазването се срина и гражданите търсят помощ в чужди държави, показва, че наистина освен да се източва Касата, нищо друго не се предлага на гражданите“, заяви Драгомир Стойнев, зам.-председател на ПГ на БСП и член на Изпълнителното бюро на партията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във