Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП настоява отсега да започнат дебатите за Бюджет 2020

БСП предлага отсега да започне разговорът за държавния бюджет за 2020 г., а не в последния момент. Това обяви председателят на партията Корнелия Нинова след заседание на Изпълнителното бюро на левицата. "Ние сме готови със своите предложения, нека да седнем и разумно да обсъдим" призова червената лидерка.

Тя цитира данните на БНБ и НСИ, които показват, че за последната година в България има 90 нови милионери, над 800 000 са работещите бедни, а повече от 1 млн. души живеят под прага на бедността. Според Нинова тази статистика говори, че социалната ножица се отваря много силно и различията се задълбочават. Все повече региони се обезлюдяват. Има струпване на хора в големите градове и оттам идват техните проблеми - задръствания и мръсен въздух. Лидерът на партията попита правителството защо, след като говори толкова много за икономически растеж, за това, че инвеститорите едва ли не чакали на опашка, стандартът на българските граждани не се увеличава.

Тя припомни, че в Брюксел в момента се водят разговори за новия програмен период 2021 – 2028 г.  Досега 39 общини в България са ползвали 840 млн. евро по програмата "Региони в растеж". Има информация от Европа, че е възможно броят на тези общини да бъде намален за следващия програмен период. Много по-малки български общини нямат реален достъп до тези средства. Социалистите разкритикуваха управляващите, че не информират как вървят преговорите за субсидиите. "Ще има повече средства за кохезионна политика, но никой не знае как тези пари ще се отразят на общините. Това са стратегическите въпроси за България. За нас това е важната политика, която се прави с разговори и дебати, а не с пиар акции", посочи лидерът на БСП. По думите ѝ политиците се плъзгат по повърхността, по жълтите новини, по интригите около местните избори, а не по същността.

Според Нинова бюджетът за 2020 година най-вероятно ще бъде "копи-пейст" от миналата година и ще бъде представен в последения момент за разглеждане в парламента. Тя даде пример с правителството на Гърция, което отпуска средства за пенсионери, млади майки, студенти. "Ние винаги сме поставяли тези въпроси и са ни обвинявали в популизъм. Не, това не е популизъм. Ние искаме още сега да седнем и да обсъждаме бюджета за 2020 година. Имаме конкретни предложения. Предложението ни е добронамерено и не виждам нищо лошо в него. Всички партии трябва да седнем и да направим своите предложения. Трябва да се проведе дискусия и с всички български евродепутати. За нас така се прави политика - с дебати, аргументи и разумни предложения. Това искаме ние. Трябва да се коментират сериозните теми. Правителството само се хвали с икономическия ръст, но хората не усещат нищо от този ръст, а точно те създават тези блага", заяви още тя.

Към момента в 120 общини са протекли събрания на организациите на социалистическата партия и са номинирани кметове за местни избори. Най-много такива събрания ще има в края на август и началото на септември. Номинациите трябва да бъдат одобрени от Националния съвет, който ще проведе поне три заседания от 3 септември  нататък. До 10-15 септември от БСП ще имат пълна готовност да обявят имената на кандидатите за кметове. За кандидата за кмет на София ще реши градската организация, която също ще проведе събрание в началото на септември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във