Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП настоява ИТН да оттегли кандидатурата на Петър Илиев

БСП няма да подкрепи предложения от "Има такъв народ" кабинет, ако от ИТН не оттеглят кандидатурата си за вицепремиер и вътрешен министър в лицето на Петър Илиев. Това обяви лидерът на левицата Корнелия Нинова.

"Днешното изявление на кандидата за вицепремиер е смущаващо за нас. Ние продължаваме да стоим зад мерките на ИТН, продължаваме да стоим зад политики, но бихме искали мандатоносителят да преосмисли решението си за кандидата за вицепремиер и министър на вътрешните работи", каза Нинова на пресконференция.

"Веднага след изборите заявихме своята принципна позиция, че трябва да има работещ парламент и редовно правителство. Уважихме мандатоносителя – първата политическа сила ИТН, и започнахме преговори по най-важното за нас – политиките", посочи лидерът на социалистите. Нинова благодари на колегите си ИТН, които са извървели дълъг път – от това да не искат разговори до подписването на документ за ангажиране с политики. "В него залегнаха всички предложения на БСП", подчерта тя и допълни: "Имаме писмен документ какво ще правим в едно следващо правителство".

По думите на председателя на БСП съставът на правителството е отговорност на мандатоносителя: "Ние министри не предлагаме, не се пазарим за места и за постове. Изявлението на Петър Илиев е смущаващо за нас. Ще направим предложение до Националния съвет, който трябва да реши окончателно въпроса. Продължаваме да стоим зад мерките, които са 57."

Нинова е категорична, че ИТН трябва да преосмисли решението си за кандидата за силов министър и вицепремиер.

"Петър Илиев е консултирал БСП по писането на 2 или 3 конституционни жалби като юрист. Като юрист той има добри качества. Има разлика между това да си добър юрист и това да си кандидат за вицепремиер", каза още лидерът на левицата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във