Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП настоява Фандъкова да поиска оставката на Тодор Чобанов заради провала в предучилищното образование

Призоваваме кмета Йорданка Фандъкова да поиска и приеме оставката на зам.-кмета Тодор Чобанов заради провала в предучилищното образование, ако не - тя самата може да поеме отговорността. Това каза по време на заседанието на Столичния общински съвет лидерът на "БСП – София" и заместник-председател на общинската Комисия по транспорт и туризъм Калоян Паргов.

"Нормализирането на обстановката ни връща към реални проблеми, които отново изникнаха. Една тема броди вече повече от 12 години и тормози немалко родители – темата с местата в детските градини. Като пародия, приближаващият 1 юни съвпада с поредното класиране и обявяване на свободните места в детските градини. 7911 деца останаха зад борда след първото класиране. Те са извън обсега на грижа на Столичната община за подрастващите", подчерта Паргов.

Според социалиста провалът на Столичната община в предучилищното образование е очевиден, тъй като не се търсят работещи решения, а за 12 150 места в детските градини и ясли се борят 19 000 деца.

Публикуваме пълния текст на позицията на "БСП-София":

Отново хиляди деца на софиянци ще посрещнат 1 юни без място в общинска детска ясла и детска градина.

След първото класиране 7911 деца на отново останаха зад борда. Извън обсега на грижите на Столичната община за подрастващите.
Тази година 1000 малчугани по-малко ще посещават детски заведения в сравнение с миналата. В най-голямата община – столицата на България, с бюджет над 1,722 млрд. лв.

Как може това да бъде определено, освен като провал? Госпожо Фандъкова, вече повече от 14 години, първо като заместник-кмет, а след това и като кмет, Вие твърдите, че за Вас и екипа Ви е приоритет решаването на този проблем, който тормози младите родители в София. Докога Столичната община ще се оправдава с процедури, кризи, законови пречки и какво ли още не? Кога ще признаете, че г-н Чобанов неуспешно управлява поверения му ресор години наред? През миналата година, по време на предизборната си кампания, твърдяхте, че ще излезете пред софиянци с нов екип, с нови идеи и енергия. В сектор "Образование" такива няма!

Поредното фиаско с приема в детските градини и ясли, когато 19 000 нуждаещи се борят за 12 150 места, е напълно основателен повод да оттеглите г-н Чобанов. Колко още и какво чакате, г-жо Фандъкова? А, ако не сте съгласна да поискате оставката на заместник-кмета по образованието, може Вие лично да поемете отговорността за липсата на достатъчно места в детските заведения в София. Вчера разбрахме, че безсилието Ви кара да се обръщате към стари идеи – за ползване на партери етажи в жилищни сгради за детски градини.

В съвременното строителство трудно ще се впише тази идея, а общинска жилищна политика от десетилетия няма. А другата Ви идея - да прехвърлите отговорността за изграждането на детски градини и ясли на фирми и предприятия, издава неспособност и нежелание да се реши проблемът на ниво общинска грижа за децата. Всичко това може да се нарече само по един начин – признание за провала на Столичната община в сферата на предучилищното образование.

Ето защо, ние общинските съветници от групата на "БСП за България", Ви призоваваме да поискате и приемете оставката на доц. Чобанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във